Bilden är tagen från Torre Latina i Mexico City. Foto: TT

Skalvet i Mexiko låg på 50 kilometers djup

Uppdaterad
Publicerad

Den jordbävning som drabbade Mexiko på tisdagen uppmättes vara på 7,1 – en mycket kraftig jordbävning.

Skalvet har uppmätts med magnituden 7,1 – och inträffade åtta kilometer sydost om orten Atencingo i delstaten Puebla på 51 kilometers djup, enligt USGS.

– Skalvets epicentrum ligger några mil sydost om Mexico City i en ganska tätbefolkad region. Det gör att vi är oroliga över vilka konsekvenser det kan få för byggnader och människorna i dem, säger Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitet.

Jordbävning i Mexiko

Det är samma kraft som jordbävningen som Haiti år 2010 hade. Den gången krävdes över 200.000 dödsoffer och ännu fler skadades.

– Skalvet ser ut att ligga på 50 kilometers djup till skillnad från Haiti då det inträffade mycket närmare markytan. Så skadeverkningarna blir förhoppningsvis mindre, säger seismologen Björn Lund.

LÄS MER: Kraftig jordbävning skakar Mexiko

Mexiko förberedda på jordbävningar

– Dessutom är man ganska vana vid jordbävningar i Mexiko och har anpassat många byggnader efter det.

Men enligt Ari Tryggvason, seismolog vid Uppsala universitet, kan skalvet få förödande konsekvenser – framför allt i närområdet, rapporterar TT.

Han berättar att USGS bedömer att det är 40 procents sannolikhet att skalvet kommer att kräva 100 eller fler dödsoffer. Flera mindre städer ligger i närheten av jordbävningens epicentrum.

– Skalvet inträffade bara 35 kilometer från en stad med 35.000 invånare. Det kan bli mängder av dödsoffer, är jag rädd, säger Tryggvason till TT.

TV: Så stark är en stark jordbävning

Andra skalvet på en månad

Mexiko upplevde sin kraftigaste jordbävning på 85 år för bara några veckor sedan. Varje år drabbas regionen av ungefär 90 jordskalv med en magnitud över 4,0.

Tidigare under dagen har flera företag i Mexico City hållit katastrofövningar eftersom det är årsdagen av 1985 års jordbävning, då uppemot 10.000 människor miste livet.

Skalvet har uppmätts med magnituden 7,1 – och inträffade åtta kilometer sydost om orten Atencingo i delstaten Puebla på 51 kilometers djup. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordbävning i Mexiko

Mer i ämnet