Skärpta kontroller vid flygplatser

Publicerad

En tygtuss gnids mot din tröja. Sedan kontrollerar en maskin om tussen innehåller spår av sprängämnen.

Så fungerar flygplatsernas nya säkerhetskontroller av passagerare.

Från mitten av augusti till den 1 februari 2017 utökar Transportstyrelsen successivt säkerhetskontroller för passagerare och kabinbagage på flygplatser i Sverige. Kontrollerna införs i hela EU och ska upptäcka eventuella spår av explosiva ämnen med hjälp av så kallad ETD-utrustning, efter beslut från EU.

– Det här är nästa steg för att behålla flygsäkerheten, säger Henrik Olars, presschef vid Transportstyrelsen.

Slumpmässigt urval

En liten tygtuss gnids mot väskan eller kläderna, varpå tygbiten körs genom en maskin. Den analyserar om passageraren har varit i kontakt med sprängämnen eller inte.

– Egentligen är det en åtgärd som är ganska enkel. Passageraren kommer inte att märka jättestor skillnad, men ur tekniskt perspektiv så är det en betydlig höjning av den tekniska kontrollen, säger Anders Lennerman, säkerhetsdirektör vid flygplatsoperatören Swedavia.

Den 1 mars infördes samma kontroller, fast av handbagage. Passagerare och kabinbagage kommer att väljas ut slumpmässigt. Om kontrollen ger utslag görs extra kontroller – annars kan passageraren gå vidare.

”Inga förseningar”

Den nya rutinen tar några minuter extra vid säkerhetskontrollen, enligt Transportstyrelsen.

– Men det kommer inte att innebär några förseningar av flyg eller påverka trafiken, säger Henrik Olars.

Bromma och Landvetter kommer att ha separata köer för kontrollen. På de övriga flygplatserna kommer den nya apparaten att finnas i den vanliga kontrollkön. Men Anders Lennerman menar att det inte innebär längre köer.

– Vi har gjort det här på Arlanda sedan den 1 mars. Vi kan se att det påverkar ingenting tidsmässigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.