Juristen om slopade skatteavtalet: ”Nu blir det skatt”

Uppdaterad
Publicerad

Från och med årsskiftet har inte Sverige längre några skatteavtal med Grekland och Portugal. Något som påverkar pensionärer som flyttat dit av skatteskäl.

– Nu blir det 25 procent i stället för noll eller tio procent om man flyttade till Portugal 2020, säger juristen Anita Fink Knudsen i SVT:s Morgonstudion.

Sveriges omdiskuterade skatteavtal med Portugal och Grekland upphör gälla vid årsskiftet. Flera utlandsvenskar i Portugal har inte behövt betala svensk skatt på sin privata tjänstepension alternativt 10 procent beroende på när de bosatte sig. 2017 inledde Sverige förhandlingar med Portugals regering i syfte att få till ett nytt skatteavtal, men i stället för ett nytt avtal försvinner nu det förmånliga skatteupplägget helt.

– För pensionärer som av skatteskäl bosatt sig i Portugal blir det från årsskiftet mindre fördelar. Nu blir det i normala fall 25 procent skatt istället för noll eller tio procent om man flyttade dit 2020, säger juristen Anita Fink Knudsen i SVT:s Morgonstudion.

Lyckades inte omförhandla

De uppsagda skatteavtalen påverkar fler områden än den privata tjänstepensionen. För personer bosatta i Sverige kan det bli högre beskattning på bland annat utdelning, ränta och royaltyinkomster som kommer från Grekland och Portugal.

Sverige har försökt förhandla om avtalen med Portugal under lång tid – men utan att lyckas. Men det går inte att utesluta att ett nytt avtal kommer skrivas i framtiden.

– Den svenska avsikten är att täppa till det som man upplevt vara ett skatteparadis. Det har skett genom den svenska uppsägningen av skatteavtalet. Jag tror och hoppas det kommer komma nya avtal, för att undvika dubbelbeskattning är det viktigt att det är tydligt vad som gäller, säger Anita Fink Knudsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.