Foto: TT

”Skiftande frontlinjer och oheliga allianser – Trump äventyrar republikanernas framgång i Georgia”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Donald Trump har råkat på kollisionskurs med sitt eget parti bara en knapp vecka innan de livsviktiga senatsvalen i Georgia.

För första gången under sitt presidentskap hotar republikanerna att upphäva Trumps veto mot en lag.

Trump har också bildat en ohelig allians med demokraterna om mera direkt coronastöd till folket.

Juri von Bonsdorff

Utrikesreporter i USA

Med mindre än tre veckor kvar tills Donald Trump tvingas lämna Vita huset skapar han fortfarande kaos och kalabalik där han drar fram.

I sex decennier har de rivaliserande partierna årligen samsats om en lag som garanterar finansiering för olika nationella säkerhetsfunktioner och löneförhöjningar för de amerikanska soldaterna. Men i år valde Trump att slå sönder den sällsynta politiska harmonin och lägga in sitt veto mot lagen.

Trump motsatte sig lagen bland annat för att den öppnar för möjligheten att döpa om militärbaser som namngetts efter forna sydstatsledare. Han krävde också att kongressen skulle inkludera åtgärder mot de stora teknologibolagen som Trump anser vara partiska mot honom.

När presidenten inte fick de ändringar i lagen han ville ha la han in sitt veto och banade väg för en konfrontation med kongressen.

Med hjälp av ett hundratal republikanska röster upphävde det demokratstyrda representanthuset Trumps veto på måndagen och nu står senatens republikaner i turen att ta ställning för eller emot presidenten.

Demokraterna ställde sig bakom Trump

Den andra sammandrabbningen med republikanerna handlar om coronastödet som kongressen godkände förra veckan och som inkluderar en direktbetalning på 600 dollar till amerikanerna.

Istället för att underteckna lagen valde Trump att protestera och istället kräva 2000 dollar.

Demokraterna, som i flera månader försökt få republikanerna att acceptera en större summa, ställde sig genast bakom Trump och på måndagen godkände representanthuset en betalning på 2000 dollar.

Nu måste republikanerna i senaten, som inte gillar förslaget, välja mellan att foga sig i Trumps vilja och en politisk seger för demokraterna, eller en ny sammandrabbning med presidenten i en situation där en splittring inom partiet kan bli ödesdiger.

Det plötsliga tvåfrontskriget mellan Trump och det republikanska ledarskapet i senaten är farligt framförallt för partiets framgång i senatsvalen i Georgia på tisdagen.

Om demokraterna vinner de båda platserna som står på spel får partiet majoritet i senaten och Joe Biden betydligt bättre chanser att verkställa sin egen politik. Det är med andra ord ett ödesval för republikanerna som inte har råd att försvaga sina led med interna schismer.

Har fortfarande starkt stöd

Trumps vilda beskyllningar om valfusk i Georgia och hans ständiga angrepp på de republikanska valmyndigheterna i delstaten har redan väckt farhågor om ett lägre valdeltagande bland republikanerna. De mest passionerade Trump-anhängarna har till och med uppmanat väljare att inte rösta överhuvudtaget eftersom valsystemet enligt dem är korrumperat.

De republikanska kandidaterna, David Perdue och Kelly Loeffler, har även beskyllts av somliga republikaner i Georgia för att inte tillräckligt ljudligt stöda Trumps försök att kullkasta Bidens valseger.

Donald Trump har fortfarande ett enormt starkt stöd bland sina anhängare och han besitter makten att antingen entusiasmera väljarna eller dämpa valdeltagandet. Det är inte överraskande att Perdue och Loeffler därför redan meddelat att de stöder Trumps förslag på 2000 dollar.

Frågan är vad senatens republikanske ledare, Mitch McConnell, ämnar göra. I går sa Trump på twitter att republikanerna bör, ifall de inte har en ”dödslängtan”, godkänna förslaget på 2000 dollar. McConnell vill antagligen inte höja bidraget, men han vill heller inte äventyra Trumps fulla stöd för partiet inför Georgia och därför grunnar han nu lite extra på sitt nästa steg. Vill det sig illa kan det bli ett dyrt felsteg.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.