Skogsbränder rasar i Europa – flera har omkommit

Uppdaterad
Publicerad

Brandmän, släckningsflygplan och helikoptrar arbetar med att släcka en skogsbrand i Grekland, som har tvingat flera byar att evakuera. Samtidigt rasar den största markbranden på 50 år i Finland och under söndagen steg siffran över döda till åtta i samband med skogsbränder i Turkiet.

Knappt 300 brandmän, två släckningsflygplan och fem helikoptrar arbetar med att släcka en skogsbrand i Grekland som hittills har förstört omkring 20 hem och tvingat fem byar att evakuera. Åtta personer vårdas på sjukhus för brännskador och andningsproblem. Branden bröt ut tidigt på lördagen nära Patras, omkring 20 mil väster om Aten.

Temperaturen i Grekland har klättrat upp till mellan 42 och 45 grader. Bara det senaste dygnet har drygt 60 skogsbränder brutit ut, varav de flesta snabbt kunnat kontrolleras.

Historisk skogsbrand i Finland

Samtidigt rasar Finlands största skogsbrand på 50 år fortfarande i Kalajoki norra Österbotten. Elden tog ordentlig fart i onsdags då den spreds snabbt med vinden via trädtopparna. I fredags omfattade brandområdet runt 290 hektar, en yta större en 414 fotbollsplaner.

Under lördagen fanns det inget omedelbart hot mot boende och det rådde ingen akut evakueringsrisk. Räddningsverket i Jokilaaksot räknar dock med att släckningsarbetet kommer att pågå långt in i nästa vecka och har begärt hjälp från räddningsverk över hela Finland. Dessutom är svenska brandplan redo att hjälpa till om situationen blir akut.

Flera döda i turkiska bränder

98 bränder har brutit ut längs med Turkiets södra kust under veckan. På lördagen omkom två turkiska brandmän i anslutning till insatsen mot en skogsbrand i närheten av turistorten Antalya. På söndagen hittades ytterligare två döda i Manavgat i Antalya enligt turkiska nyhetsbyrån DHA, vilket innebär att den totala dödssiffran nu är uppe i åtta, rapporterar AP. I turiststaden Bodrum utrymdes en stadsdel när lågorna kröp närmare och även i Antalya genomfördes evakueringar på söndagen.

Hundratals bränder i Italien

Kring de sicilianska städerna Catania, Palermo och Syrakusa kämpar italienska brandmän fortfarande med släckningsarbete. Nya bränder utbryter konstant. 299 av 658 skogsbränder som brandkåren ingripit mot på söndagen är fortfarande aktiva, skriver den nationella brandmyndigheten Vigili del Fuoco på Twitter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.