Skogsskövling förvärrade katastrofen

Uppdaterad
Publicerad

Människans skövling av naturen förvärrade tsunamins verkningar. Platser där mangroveskogar huggits ned och korallrev förstörts klarade sig sämre än platser med friska skogar och bevarade rev.

Det rapporterar en rad forskare, uppger Dagens Nyheter.

-Korallrev är en naturlig vågbrytare och mangrove en naturlig stötdämpare, och det gäller för översvämningar och cykloner lika väl som tsunamier, säger Simon Cripps, chef för Världs- naturfondens program för havsmiljö.

Halverade skogsområden

Mycket av mangroveskogarna har huggits ned de senaste 20 åren. Både Indien och Thailand har halverat sina bestånd och på Sri Lanka har ännu mer skog tagits bort.

Skogen huggs ned bland annat för att ge plats åt turistanläggningar och kala sandstränder som turisterna vill ha.

Lars Kristoferson, generalsekreteraren i svenska avdelningen av Världsnaturfonden, nämner den indiska delstaten Tamil Nadu som ett område där man klarade sig förhållandevis väl från tsunamin.

-Där finns indikationer på att mangroveskogen både har skyddat mot själva vågen och sedan hindrat att folk spolats tillbaka ner i havet när vågen drar sig tillbaka, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.