Såhär ser planen för de två tornen i kinesiska Nanjing ut. Det högsta är över 200 meter högt. Foto: Stefano Boeri

Skogsstaden som ska rädda Kina från luftföroreningar

Uppdaterad
Publicerad

Tänk dig en hel stad med skyskrapor täckta av grönska, som suger upp koldioxid och släpper ut rent syre. Det kan bli verklighet i Kina om den italienske arkitekten Stefano Boeri får som han vill. Nu planeras de två första ”skogs-tornen” i kinesiska Nanjing.

1.100 träd av 23 olika arter som trängs längs balkonger och väggar. 2.500 plantor och buskar. Ambitionen: Att producera 60 kilo rent syre varje dag – och samtidigt suga upp 25 ton koldioxid ur luften varje år.

Så lyder beskrivningen av de två tornen som nu planeras i det kinesiska distriktet Nanjing, som kämpat hårt med den täta smog och luftföroreningar. Arkitekten bakom tornen, Stefano Boeri, säger till The Guardian att det visserligen kommer att krävas mer för att lösa miljöproblemen i Kina, men att tornen är en början.

– Det är positivt eftersom närvaron av så många växter, träd och buskar bidrar till att rena luften, suga upp koldioxid och producera syre. Och vad som är så viktigt är att ett såhär stort antal växter också är ett fantastiskt bidrag när det kommer till att suga upp dammet från trafiken.

Läs också: Se de dramatiska bilderna när Peking täcks av smog

Hoppas på grön stad till 2020

Visionerna om ett grönare Kina slutar inte vid de två tornen. Stefano Boeri har planer på att skapa hela ”skogs-städer”. Han säger till The Guardian att han redan fått förfrågan om att bygga ett större område med de gröna byggnaderna. Ritningarna är i full gång och ambitionen är att börja bygga under 2017.

– Vi har blivit ombedda att bygga en hel stad där man inte bara har en hög byggnad utan 100 eller 200 byggnader i olika storlekar, alla med träd och växter på fasaderna.

– Till 2020 skulle vi kunna tänka oss att ha Kinas första skogs-stad.

”Den vertikala skogen” i Milano är en föregångare till de två tornen i Kina, de stod klara 2014. Foto: Stefano Boeri

Läs också: SVT:s korrespondent: ”Det finns ingenstans att fly”

Stefano Boeri är känd för att ha byggt ”den vertikala skogen” i Milano. Byggnaderna, föregångare till de som nu planeras i Kina, stod färdiga 2014. I en intervju med Mashable berättar Boeri om hur det rent praktiskt går till att ta hand om de gröna hyresgästerna.

– All grönska ägs gemensamt av de boende, och sköts centralt. Vi har ett system som dag för dag, timme för timme, undersöker hur träden växer, hur dräneringen fungerar och kvaliteten på jorden. Två gånger per år kommer trädgårdsmästare och klättrare för att beskära träden.

Tornen i Nanjing väntas stå färdiga under 2018. I framtiden hoppas arkitekten kunna bygga flera mindre städer som skulle kunna fungera som ”en grön vägvisare” för framtidens kinesiska städer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.