Gymnasieskolan Santa Fe High School har vunnit priser för sin höga säkerhet och skydd mot skolskjutningar, rapporterar Washington Post. Foto: AFP/TT

Skolan hade beväpnade vakter vid skjutningen

Uppdaterad
Publicerad

Gymnasieskolan i Santa Fe, strax söder om Houston i Texas, hade förberett sig på en skolskjutning. Bland annat fanns det beväpnade vakter på plats. Ändå sköts tio personer ihjäl i fredags.

Santa Fe High School har vunnit priser för sin höga säkerhet och skydd mot skolskjutningar, rapporterar Washington Post. Liksom många andra skolor i delstaten har personal och elever övat på hur man ska agera. Två beväpnade vakter patrullerade skolans korridorer. Skolledningen hade även gått med på att skolpersonal skulle utbildas i vapenhantering. Ändå skedde skolskjutningen.

– Jag tycker att vår taktik fungerade. Men om någon verkligen bestämmer sig för att gå in på skolan och skapa kaos så kan de det, säger skolans styrelseordförande J.R. Norman till tidningen.

Skottskadade vakt

Den ena skolvakten skottskadades allvarligt. Den andre sköt tillbaka mot gärningsmannen.

– Vår personal sköt tillbaka mot honom. De gjorde vad de kunde, säger Walter Braun, chef för skolans vaktstyrka, till AFP.

Domstolshandlingar visar att den 17-årige gärningsmannen erkänner att han skjutit ett flertal personer. I övrigt har han varit tyst i förhör, rapporterar BBC. Advokaten Nicholas Poehl säger till Reuters att han tillbringat ungefär en timme med sin klient.

– Han är väldigt känslosam, men samtidigt är han också underligt känslokall. Det finns vissa aspekter av detta som han verkar förstå och andra som han inte förstår.

17-åringen skonade vissa elever för att de skulle berätta hans historia, enligt domstolsdokumenten som BBC hänvisar till.

Gärningsmannens familj säger i ett uttalande att de är ”ledsna och upprörda” och ”lika chockade som alla andra”.

Polischef protesterar

Skolmassakrer brukar normalt följas av en nationell debatt om USA:s vapenlagar. Skolmassakern i Florida i februari initierade en stor folkrörelse för striktare lagar. I Texas säger flera elever och lärare däremot att de inte kommer att låta tragedin påverka dem i vapenfrågan.

Houstons polischef Art Acevedo väljer dock att gå emot opinionen i konservativa Texas. I ett uttalande på Facebook fördömer han politiker som han menar borde agera för striktare vapenlagar.

”Jag har nått botten i den här frågan” skriver han och fortsätter ”Jag har aldrig accepterat status quo och jag tänker inte göra det nu heller. Jag kommer att stå upp för vad mitt hjärta och min Gud säger, och jag kan lova er att Gud inte har sagt till mig att rätten att bära vapen är något som instiftats av honom”.

Fakta: USA och vapen

Amerikaners rätt att bära vapen slås fast i det andra tillägget till USA:s författning, som antogs 1791. Denna rätt bekräftades som en ”garanti för den personliga rätten att äga ett vapen” i ett beslut av USA:s högsta domstol 2008.

Landets delstater har dock olika lagar när det gäller försäljning (eller begränsning av försäljning), registrering, förvaring, åldersgränser och annat som rör vapeninnehav.

Generellt anses republikanska politiker vara mer vapenvänliga medan flera demokrater har försökt skärpa vapenlagarna. En viktig aktör i sammanhanget är den mäktiga vapenlobbyn National Rifle Association (NRA).

I oktober i fjol uppgav 42 procent av amerikanerna att det fanns ett skjutvapen i deras hem, enligt opinionsinstitutet Gallup. 28 procent vill se en lag som förbjuder handeldvapen, utom för polis och liknande yrkesgrupper, medan 71 procent är emot en sådan lag.

Källor: TT, The New York Times, NRA.org, Gallup med flera

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.