Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här avradikaliseras talibankrigare i Pakistan Foto: SVT

Skolan som gör biodlare av talibanterrorister

Uppdaterad
Publicerad
Återvändarna från IS terrorkalifat i Syrien och Irak väcker starka känslor. Ska de fängslas? Få vård? Sköta sig själva? I Sverige och Europa är frågorna nya, men i Pakistan har armén sedan länge arbetat med samtalsterapi, yrkesutbildning och ekonomiska bidrag för att förvandla terrorister till laglydiga medborgare. SVT Nyheter har besökt ett så kallat avradikaliseringscenter i staden Peshawar nära gränsen till Afghanistan.

Skolan ligger utslängd på en slätt omgiven av vaktkurer, höga taggtrådsklädda murar och taggiga berg. Innanför murarna sover, bor, äter och studerar några hundra unga män med mörka minnen och blod på sina händer. Men istället för självmordsbombare ska de nu bli allt från bilmekaniker till biodlare.  

Rehabiliteringen av gripna terrorister

”Alla stannar här i minst ett halvår, men de mest hårdföra måste vara här i två-tre år innan de kan bli utsläppta i samhället”, berättar skolans rektor, överstelöjtnant Ghazanfar Anin. 

Tanken på att rehabilitera gripna terrorister föddes för tio år sedan. Armén hade inga effektiva motmedel mot talibanernas kanske mest effektiva vapen: barn och ungdomar som klev in i en vägspärr och sprängde sig själva och ett 20-tal soldater i luften. Barnen togs som ersättning till talibanerna när de krävde fattiga bönder på pengar familjerna inte hade. Barnen indoktrinerades i talibanernas våldsideologi. Och eftersom de flesta varken kunde läsa eller skriva var de tacksamma offer.

Fattiga blir talibaner 

Radikaliseringen hos talibanerna sker i en miljö präglad av kriget i grannlandet Afghanistan, mycket konservativa värderingar och en extrem fattigdom. Eftersom föräldrarna är fullt upptagna med att skaffa mat för dagen, växer barnen upp i ett känslomässigt tomrum utan förtroliga samtal och känslomässiga bindningar till föräldrarna.

Hos talibanerna fylls det känslomässiga tomrummet av enkla budskap: livet på jorden är ovärdigt och ett självmordsuppdrag en genväg till himlen och en bättre existens. 

1200 har avradikaliserats

2009 fick en psykolog i uppdrag av armén att deradikalisera tolv talibanbarn som gripits av militären i Swat-dalen i norra Pakistan. Det blev starten på projekt Sabaoon. Sabaoon betyder gryning på det lokala språket pashtu. Fram till i dag har omkring 1200 ungdomar och unga vuxna avradikaliserats.   

”Efter flera år i överbefolkade fängelser är talibanerna mera militanta och aggressiva än före domen. Därför är Sabaoon ett bättre alterantiv både för samhället och talibanen”, säger Sabaoons chefspsykolog Zia ul-Hasan när jag frågar om det går att förlåta terrorister som dödat civila som bara råkade vara på fel plats vid fel tillfälle.

Sabaoons chefspsykolog Zia ul-Hasan Foto: SVT

Rätt och fel islam  

En viktigt del i avprogrammeringen är undervisningen i islam. Talibanerna är sedan barnsben hjärntvättade med föreställningen att islam är lika med våld, ett våld välsignat av Allah för att utrota synd och avfällingar, ett berättigat våld med ett ädelt syfte.  

FAKTA: Behandlingen – steg för steg

Visa

1. Militären godkänner behandling istället för åtal. Ledarfiguer med ansvar för våldsattacker faller bort. En grupp av militärer/psykologer gör en skriftlig bedömning att det går att få den avhoppade talibanen att tänka om. 

2. Under de tre första dagarna undersöks den intagne av en läkare och en psykolog. Han tilldeleas sängplats. I samråd med skolan bestäms vilket yrke den intagne ska utbildas i. 

3. Under de följande sex månaderna hålls den intagne isolerad på skolan. Han undervisas i islam, i att läsa och skriva och i ett yrke. Han går i samtalsterapi hos en psykolog och får i mån av behov läkarvård. Socialarbetare besöker hans familj för att ge ekonomisk hjälp och stöd under hans tid på Sabaoon. 

4. De flesta släpps efter sex månader. Frigivningen ska godkännas av militären, säkerhetspolisen och en utskrivningsgrupp på skolan. Den intagne lovar skriftligt att inte söka upp sina tidigare talibankamrater eller begå våldsbrott. Ett deradikaliseringsintyg och ett yrkesdiplom utfärdas. Den frigivne får ett mindre startkapital och redskap/verktyg för yrket han utbildats i. 

6. Under de tre första månaderna måste han anmäla sig till en övervakningsnämnd var fjortonde dag och under de följande tre månaderna varannan månad. Efter ett år avgör säkerhetspolisen om den före detta talibanen kan slippa anmälningsplikten. Om han vill flytta till en annan del av landet eller utomlands måste han anmäla det till övervakningsnämnden och skrftligt förbinda sig att inte återfalla i politisk extremism och våldsbrott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer