Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur jordbrukaren Alexanders verklighet förändrats den senaste månaden. Foto: AFP

Så kan kriget i Ukraina orsaka global matbrist

Uppdaterad
Publicerad

Framtidens globala livsmedelssäkerhet är i hög grad beroende av det ukrainska jordbruket. Men eftersom kriget slagit ut exporten och bränsletillförseln riskerar hela landets lantbruk att stoppas.

– Om tre till fem dagar är bränslet slut, säger jordbrukaren Alexander Petkov.

Den sydvästra regionen Bahate ligger nära den rumänska gränsen och har hittills varit skonad från ryska styrkor. Förra året producerade jordbrukaren Alexander Petkovs verksamhet 30 000 ton korngryn, 27 000 ton vete och 5000 ton solroskärnor där. Men nu ligger grödorna kvar i stora högar och bränslet till maskinerna är på väg att ta slut.

– Alla hamnar är stängda på på grund av närvaron av ryska stridsfartyg i Svarta havet, säger Petkov.

Stora delar av landets bränsle och olja har tidigare importerats från Ryssland och Belarus, men det har nu helt upphört.

FN larmar: 125 miljoner människor kan bli utan mat

Även om Ukraina påstår sig ha matreserver för att klara sig i upp emot ett år så påverkar Rysslands invasion andra länder som är beroende av landets export. Hälften av det spannmål som FN:s livsmedelsprogram köper in kommer från Ukraina, och nu varnar de för att de stoppade exporterna kan orsaka en global matbrist som påverkar upp emot 125 miljoner människor.

– Vi har inte sett något liknande sedan andra världskriget, säger David Beasly som är chef över FN:s livsmedelsprogram.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet