San Diegos polischef Vill Gore i mitten efter lördagens skjutning i Chabadsynagogan i staden Poway. Foto: Denis Poroy/AP/TT

En död efter skjutning vid synagoga i södra Kalifornien

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna dödades och flera personer skadades när en 19-årig man gick till attack i en synagoga i staden Poway utanför San Diego i USA på lördagen. Gärningsmannen greps strax efter dådet.

Larmet om skottlossningen vid Chabadsynagogan kom vid 11.30-tiden lokal tid. Vittnen berättar att de hörde över tio skott avlossas innan gärningsmannen sågs fly från platsen.

En kvinna i 60-årsåldern dog och ytterligare tre personer, en flicka, en man och församlingens rabbin, skadade i skjutningen. Enligt ABC ska flickan vara endast ett år gammal. CNN skriver att hon fick skador både i ena benet och i huvudet.

De tre skadade vårdas fortfarande på ett lokalt sjukhus – deras tillstånd ska enligt San Diegos polischef Bill Gore vara stabilt.

En person har gripits

Den misstänkte gärningsmannen, en 19-årig man som är bosatt i staden, kunde snabbt gripas efter att en ledig gränspolis som befann sig i synagogan började skjuta mot gärningsmannen som då flydde.

Han greps sedan av en polis i närheten som lyssnat på polisradion och kände igen flyktbilen.

Polisen undersöker nu också den antisemitiska text som mannen ska ha skrivit och försökt sprida på sociala medier innan skjutningen, rapporterar LA Times.

19-åringen tros ha använt ett gevär liknande modellen AR-15 som varit vanligt förekommande vid liknande masskjutningar, uppger polisen.

100 personer befann sig i synagogan under skjutningen och polisen tror att vapnet inte fungerade som det skulle – vilket kan ha förhindrat att fler dog i dådet.

Judisk högtid firades

Motivet bakom dådet vid Chabadsynagogan är inte känt. Dock sammanföll skjutningen med firandet av den judiska högtiden pesach.

Borgmästaren Steve Vaus säger till CNN att angriparen är ”någon med hat i hjärtat” för ”den judiska gemenskapen”.

USA:s president som beklagar lördagens attack mot synagogan på Twitter.

”Mina tankar går till alla berörda i skjutningen vid Synagogan i Poway”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.