Israelisk säkerhetspolis söker området för skjutningen. Foto: TTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Skottlossning i Tel Avivs centrum

Uppdaterad
Publicerad

Ett skottdrama inträffade på onsdagkvällen i Tel Aviv i Israel. Minst fyra personer har dödats, och flera skadats när två palestinska gärningsmän öppnade eld i ett populärt område, bekräftar israelisk polis.

Skottlossningen ägde rum vid marknaden Sarona på onsdagkvällen, ett trendigt område med många caféer och restauranger.

En beväpnad man öppnade eld mot förbipasserande vid saluhallen i Sarona, samtidigt öppnade en annan man eld på en närliggande gata. Marknadsplatsen är belägen nära det israeliska försvarsdepartementet och högkvarteret för Israels armé.

– Det här var en hård terrorattack. Två terrorister öppnade eld mot civila, konstaterar Moshe Chico Edri, polischef i Tel Aviv, till nyhetsbyrån AP.

Bekräftar: Fyra dödsoffer

Minst fyra personer dödades i attacken i det restaurangtäta området, meddelade israelisk polis sent på onsdagskvällen. Nio personer träffades av skotten, och de skadade fick föras till Ichilov-sjukhuset i närheten.

Bilden om vad som hänt började sent på onsdagskvällen att klarna något. Det rör sig om totalt två gärningsmän som slog till på två olika platser, nära varandra, i området Sarona. Båda attentatsmännen har oskadliggjorts, enligt polis, som använder termen ”neutraliserade”.

Polis: Två palestinska terrorister

Enligt tidiga uppgifter hade en av gärningsmännen skjutits, och en tredje misstänkt skulle vara på fri fot. Men det tillbakavisades av polischef Edri.

– Av de två terroristerna har en gripits och den andre skottskadats. Vapnen de bar har omhändertagits. Vi känner inte till att ytterligare någon terrorist skulle vara på fri fot, så enligt våra bedömningar kan människor nu återgå till vardagen, säger Edri.

Gärningsmännen är två palestinska kusiner från Hebron, uppger israeliska polisen.

”Kastade sina vapen och sprang”

SVT:s kontrakterade researcher i Jerusalem, Abed, hade under kvällen direktkontakt med polisen i Tel Aviv. I SVT Nyheters direktsändning om attacken i Tel Aviv berättade han om detaljer kring hur det hela ska ha gått till.

– Efter att de öppnat eld ska de ha kastat sina vapen och sprungit från platsen, säger Abeb och hänvisar till källor inom Tel Aviv-polisen.

Enligt obekräftade uppgifter ska gärningsmännen ha varit förklädda till ortodoxa judar.

– Det är svårt att säga om det är någon organisation som ligger bakom, men det ser ut som de har försökt skada och döda så många civila som möjligt i ett område med lägre säkerhet, säger SVT:s mellanösternkorrespondent Stefan Åsberg.

Stort polispådrag i området

Skottlossningen ägde rum strax innan klockan 21, svensk tid. Nyhetsbilder timmarna efter dådet visar ett stort pådrag med polis och säkerhetsstyrkor, men det verkar inte råda någon panik på platsen.

Enligt Stefan Åsberg har läget i Israel blivit allt mer spänt. Bland annat sedan en rad knivattacker under hösten riktades mot såväl civila israeler som militärer, men då främst i Jerusalem. Dessa attacker har dock blivit ovanligare de senaste månaderna.

Svenska utrikesdepartementet följer utvecklingen i Tel Aviv. Men det finns i nuläget inga uppgifter om att några svenskar ska ha skadats i attacken under onsdagskvällen.

– Vi uppmanar svenskar som befinner sig i området att kontakta sina anhöriga, säger Ingrid Mogren på UD.

Stoppar inresa

Under morgonen kom beskedet att Israel drar in inresetillstånden för 83.000 palestinier inför den muslimska fastemånaden ramadan, enligt nyhetsbyrån AFP. Ramadan är en tid då många palestinier besöker sina släktingar på andra håll i landet.

”Alla tillstånd för ramadan, särskild tillstånd för familjebesök från Judéen och Samarien, har frusits”, skrev en talesperson för myndigheten som samordnar Israels aktiviteter på den ockuperade Västbanken i ett uttalande.

Man kommer också att förstärka den militära närvaron med ytterligare flera hundra soldater.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Attackerna i Israel

Mer i ämnet