Skottlossning på militärbas i USA

Uppdaterad
Publicerad

En ensam gärningsman sköt ihjäl tre personer och skadade 16 andra vid militärbasen Fort Hood i Texas i södra USA innan han tog sitt eget liv. Gärningsmannen ska ha varit en amerikansk soldat.

Gärningsmannen är en soldat, som tidigare tjänstgjort i Irak, och som nu led av posttraumatisk stress och behandlades för depression och ångest. Han medicinerade, sade befälhavaren vid Fort Hood på en presskonferens.

Det finns inga kopplingar till terrorism, säger befälhavaren för basen vid en presskonferens.

Den tragiska historian utspelade sig natten till torsdag svensk tid, och det rådde länge oklarheter om vad som egentligen skedde inne på militärbasens område.

Larm om skottlossning

Den amerikanska militärbasen Ford Hood i centrala Texas beordrade sent på onsdagen alla anställda att söka skydd på grund av pågående skottlossning.

Senare uppgav CNN att gärningsmännen är död, USA:s justitiedepartement uppger att han sköt sig själv. Fyra personer har dödats, varav en ska vara gärningsmannen. Det uppger representanter för polisen, enligt AP.

Sirener som signalerar ”faran över” har nu ljudit över Fort Hood, uppger AP. 16 personer ska ha skadats, enligt nyhetsbyrån AP. Skadade har nu förts till närliggande sjukhus. På sjukhuset Scott & White hospital har man tagit emot fyra patienter som har träffats av en eller flera kulor.

Led av postraumatisk stress

Enligt lokala medier handlade det om en skottlossning vid ett medicinskt center på basen. Hur gärningsmannen tog sig in på basen, eller vilket motiv han hade är ännu oklart, men enligt ett uttalande från USA:s försvarsdepartement så finns det inget som tyder på att det skulle ha varit en terrorattack.

Gärningsmannen ska ha varit en amerikansk soldat som stred i Irak 2011. Han ska ha lidit av posttraumatisk stress efter tjänstgöringen i Irak. Det säger befälhavaren för Fort Hood-basen.

Vittnen beskriver gärningsmannen som en vit man som kör en grå Toyota och använder en pistoltyp av kaliber 45.

13 dog 2009

En tidigare armépsykiatriker dödade 13 personer och skadade mer än 30 just på basen Fort Hood. Händelsen skedde i november 2009, och gärningsmannen dömdes 2013 till döden.

Fort Hood i Texas i södra USA är världens största militärbas, den byggdes 1942 bland annat för att testa pansarvagnar som skulle användas i andra världskriget. Över 40.000 soldater är stationerade där, och inklusive soldaternas familjer och civilanställda så har basen över 70.000 invånare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer