Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En skottlossning har ägt rum på en skola i Denver i USA. Foto: David Zalubowski/AP/TT

Skottlossning på skola i Denver i USA

Publicerad

En person har dödats och flera skadats i en skottlossning på en skola i närheten av Denver i USA, rapporterar lokala medier. Två personer har gripits. Enligt Reuters ska de gripna vara två elever på skolan.

Skjutningen inträffade strax före klockan 14 lokal tid och polisen var på plats efter bara ett par minuter. När de första poliserna gick in i STEM School i orten Highland Ranch hördes fortfarande skott.

En elev dödades i skottlossningen och minst sju ytterligare elever skadades.

Flera av de elever som nu vårdas på sjukhus uppges vara allvarligt skadade, skriver AP. Alla som skadats ska vara över 15 år gamla.

Två elever gripna

Två personer har gripits misstänkta för inblandning i skjutningen.

Enligt nyhetsbyråerna Reuters och AP ska de två gripna vara manliga elever på skolan.

På skolan går omkring 1 800 elever, från förskoleklass upp till gymnasiet. Dådet inträffade i den delen av skolan där de äldre eleverna går.

Skolor i området har stängt

Skolbussar evakuerade elever från området och samtliga skolor i närheten har stängts med anledning av händelsen.

Bara ungefär åtta kilometer från skolan i Highlands Ranch ligger Columbine, där en av USA:s mest uppmärksammade skolskjutningar inträffade för 20 år sedan.

Sedan Columbine-skjutningen har uppskattningsvis 226 000 elever på 233 skolor upplevt skottlossning i skolmiljö, enligt en granskning i The Washington Post.

Tidigare skottdåd i skolor i USA

Visa

Andra uppmärksammade skolskjutningar i USA:

• I maj 2019 dödades två personer i en skjutning vid University of North Carolina i Charlotte.

• I maj 2018 sköts tio personer ihjäl på en gymnasieskola i Santa Fe, strax söder om Houston i Texas.

• I februari 2018 dödades 17 människor i en masskjutning på en skola i Parkland i Florida.

• I december 2017 sköts två tonåriga elever på Aztec High School i New Mexico till döds. Även gärningspersonen dödades.

• I oktober 2014 skickade en 15-årig pojke sms till skolkamrater och bjöd in till ett möte i matsalen på skolan i Marysville nära Seattle i Washington i nordväst. Efter att ha skjutit mot de inbjudna tog han sitt eget liv. Tre av de skjutna dog.

• I december 2012 trängde sig 20-årige Adam Lanza in i grundskolan Sandy Hook i Newtown, Connecticut, och sköt ihjäl 20 små barn och sex vuxna. Lanza mördade sedan även sin mor innan han begick självmord.

• I april 2007 sköt en 23-årig student ihjäl 33 elever och anställda vid universitetet Virginia Tech i Blacksburg, Virginia, och tog sedan sitt liv.

• I mars 2005 dödades tio personer, fem av dem elever, i indianreservatet Red Lake i Minnesota. Den 16-årige gärningsmannen tog sitt liv.

• I april 1999 sköt två tonåringar ihjäl tolv elever och en lärare på Columbine High School i Colorado innan de tog sina egna liv.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer