Skogshuggare som olagligt hugger ner stora områden i Amazonas har gjort skogarna mindre motståndskraftiga mot bränder. ARKIVBILD. Foto: TT

Skövlingen av Amazonas slår nytt rekord

Publicerad

I skuggan av coronaviruspandemin har skövlingen av Amazonas regnskog trappats upp.

Skogsavverkningen överstiger förra årets toppnotering.

Under årets fyra första månader ökade nedhuggningen med 55 procent, jämfört med samma period förra året, enligt satellitbilder från Brasiliens nationella rymdforskningsinstitut.

”Tyvärr ser det ut som att vi kan förvänta oss rekordstora bränder och skövlingar i år”, skriver Greenpeaces talesperson Rômulo Batista i ett uttalande.

Oroar experter

Sammanlagt ödelades 1 202 kvadratkilometer skog mellan januari och april, en yta som är över 2,5 gånger så stor som Göteborg. Det är den största skövlade arealen vid den här tiden på året sedan mätningarna började i augusti 2015.

Att så stora mängder skog har avverkats så här tidigt på året oroar experter, eftersom högsäsongen för skogsavverkning brukar börja först i slutet av maj.

– Början på året är vanligtvis inte den tiden på året då skogshuggning sker, eftersom det regnar, och det regnar mycket, säger Erika Berenguer, miljöförskare vid universiteten i Oxford och Lancaster.

Orsakades av rekordstora bränder

I fjol höggs totalt 10 123 kvadratkilometer skog ned i den brasilianska delen av Amazonasregnskogen, en ökning med 85 procent och den hittills högsta noteringen under ett år.

Skövlingen orsakades av rekordstora skogsbränder, tillsammans med olaglig avverkning, gruvdrift och jordbruk på skyddade marker.

Presidenten Jair Bolsonaro, som tillträdde 2019, har propagerat för att skyddade landområden öppnas för gruvdrift och jordbruk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.