Skövlingen av regnskog hotar miljön – Nya insatser ska stoppa skövlingen

Uppdaterad
Publicerad

Skövlingen av regnskog svarar för 20 procent av de globala koldioxidutsläppen. I Madagaskar gör man insatser för att få stopp på den, men bönderna måste fortfarande hugga ned skogen för att få mat på bordet.

Där regnskogarna en gång har stått breder nu städerna ut sig. Madagaskar är ett av världens fattigaste länder och åttio procent av regnskogarna är borta. Donne Rasamoelina är nybyggare i djungeln och måste odla grönsaker för att försörja familjen.

-Det här är allt vi har att äta. Jag hugger och bränner ned skogen för att den skuggar mina grönsaksodlingar, säger han.

Att rädda regnskogen kan vara det snabbaste sättet att få ner världens utsläpp. Inför Köpenhamnsmötet är världens ledare överens om att de rika länderna nu ska betala de fattiga länderna för att låta skogarna stå.

På toppmötet ska beslut fattas om hur de rika länderna ska betala de fattigaste, så att de låter skogarna stå. Avtalet går under namnet REDD, Reduction of Deforestation and Degredation of Forests.

Donne Rasamoelina är en av de hundra bönder som är med i ett pilotprojekt för att hjälpa bönderna att hitta nya inkomstkällor än de odlingar som gör att de hugger ned skogen. Men han måste fortfarande hugga ned skog för att få mat på bordet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.