-Den stora mängden sopor hotar att blockera slussportarna, säger Chen Lei, talesman för bolaget som driver dammen. Floden är ett viktigt transportstråk för Kinas västra inland, inte minst för industristaden Chongqing som ligger uppströms.
Just nu har soporna helt slaggat igen ett området stort som sju fotbollsplaner i den stora dammen. Soplagret är i genomsnitt 60 centimeter tjockt, och på sina ställen är det så stabilt att man kan gå på det. På bilder från dammen syns en otrolig röra av gamla skor, grenar, frigolit och flaskor.
-Sådana här stora mängder skräp kan skada propellrar och skrov på passerande fartyg. Och när det bryts ner skadar det naturen och vattenkvaliteten, säger Chen.
Tusentals ton om dagen
De underbemannade arbetslagen vid dammen kämpar med dålig utrustning för att rensa upp. Varje dag fiskas 3 000 ton sopor upp ur dammen, men det räcker inte för att hålla jämna steg med strömmen av nytt skräp som kommer med översvämningarna.
Fler än 150 miljoner människor lever uppströms längs Yangtzefloden. I många av städerna finns inga fungerande sophämtningssystem, utan stadsborna slänger sina hushållssopor direkt ner i floden.
Översvämningarna har också förstört vattenförsörjningen för 300 000 människor i Jilin-provinsen i nordöstra Kina, rapporterar nyhetsbyrån Nya Kina. Smutsigt översvämningsvatten strömmade in i dricksvattenreservoarerna, enligt myndigheterna, och rörledningarna skadades i regnandet. Nu försöker man få ut buteljerat dricksvatten till de drabbade.
Kemiskt avfall
I förra veckan stängdes vattenförsörjningen i Jilin av sedan tusentals tunnor fyllda med kemiskt avfall sköljts ut i floden Songhua. I söndags pågick fortfarande arbetet med att fiska upp tunnorna, och i vattentester hittades kemikalier nedströms i floden. Men enligt Li Ping, chef för miljöskyddsinspektionen i provinsen, är det dricksvatten som tas från floden tjänligt.
Jilin-provinsen är det senaste området i Kina som drabbats av regnandet och översvämningarna, och under de senaste dagarna har ett hundratal människor omkommit i vattnet.
TT
Fakta: Dammen Tre Raviner
* Dammen Tre Raviner är världens största vattenkraftsprojekt. Den stod klar år 2006, och bygget kostade motsvarande 270 miljarder kronor.
* Syftet med dammen var förutom att utvinna energi också att kontrollera floden Yangtze, som under åren orsakat katastrofala översvämningar vilka kostat otaliga människoliv. Den senaste stora översvämningen var 1998 när fler än 4 000 människor omkom.
* Dammen Tre Raviner är kontroversiell. Fler än 1,3 miljoner människor tvingades flytta för att ge plats åt dammen, vars vatten täcker städer, åkermark och historiska och arkeologiska platser.
* Miljövänner har varnat för att dammen kommer att förvandlas till ett avloppshål av kloakvatten och industriavfall från staden Chongqing.