Abd al-Muti al-Bayyumi säger att niqab, som döljer hela ansiktet utom ögonen, ”saknar grund i islamisk lag och det finns inget i Koranen som stödjer den”.
-Personligen stödjer jag förbudet. Min inställning till niqab är äldre än Frankrikes, säger den skriftlärde.
al-Azhar-moskén är emot bruket av niqab i Egypten, och har förbjudit den på föreläsningar där enbart kvinnor deltar. De flesta kvinnor i Egypten bär bara hijab, en slöja som täcker håret och halsen.
En del av kulturen
Islamiska auktoriteter i Sydostasien är dock av motsatt uppfattning.
Det högsta islamiska rådet i Indonesien, världens mest folkrika muslimska land, anser att heltäckande slöjor är en del av kulturen och tron och ifrågasätter vilket hot det franska parlamentet uppfattar i detta.
Malaysias islamistiska oppositionsparti PAS går steget längre, och konstaterar att förbudet har väckt ilska i den muslimska världen.
-Vi hoppas att det inte leder till fler terrordåd, sade partiets viceledare Nasaruddin Mat Isa.
TT
Slöjförbud i Frankrike
Förbudet mot att bära slöja som döljer ansiktet har godkänts av både nationalförsamling och senat i Frankrike.
”Burka” har i Frankrike kommit att bli samlingsnamnet för alla typer av heltäckande slöja. I själva verket är burka ytterst ovanligt.
De flesta kvinnor som klär sig i heltäckande slöja i Frankrike använder niqab, som täcker ansiktet och lämnar en springa öppen för ögonen.
Heltäckande slöja var ett okänt fenomen i Frankrike till för bara några år sedan. I dag bär närmare 2.000 kvinnor sådan.
Källa: TT