Nyheten om att den irländska regeringens räddningsinsatser för Anglo Irish Bank och andra institut driver årets budgetunderskott till skyhöga 32 procent slog ner lagom till att EU:s finansministrar samlades i Bryssel på torsdagen. Dessutom fick Spanien sänkt kreditbetyg och Portugals finansminister hade med sig ett färskt åtgärdspaket i bagaget.
Allvarligt, tycker Borg
Men EU-kommissionen, Europeiska centralbanken (ECB) och finansministrarna i eurogruppen ville inte elda på nya krisstämningar. De berömde i stället alla ansträngningar som nu görs för att minska underskott och skuldberg.
Inte heller Klaus Regling, chef för eurozonens nyinrättade krisfond EFSF, ville ge bilden av att Portugal eller Irland, som är i fokus på marknaden just nu, är så illa ute att de kommer att behöva stöd från fonden.
Men finansminister Anders Borg (M) anser att läget är mycket allvarligt. Ett budgetunderskott på 32 procent är exceptionellt och även om man räknar bort tillfälliga krisinsatser för irländska banker, så ligger underskottet på 12 procent av BNP.
-Det är naturligtvis helt orimligt, säger Anders Borg.
Kan snabbt ändras
I våras åkte finansministrarna skytteltrafik till Bryssel för att sätta ihop räddningspaket som marknaden skulle se som tillräckligt kraftfulla för att rädda Grekland och euron från kollaps.
Situationen nu är inte lika kaotisk och akut som då. Dels finns krisfonden EFSF med statligt garanterade lån för 440 miljarder euro som ett skyddsnät, dels är marknadens reaktioner inte lika aggressiva.
-Men detta är situationer som snabbt kan förändras, säger Anders Borg.
-Det återstår att se var det här landar. Det verkar som att marknaderna varit relativt lugna i dag, men det är så pass stora underskott här, så det gäller att ta sig fram med stor försiktighet.
Skärpta regler
EU:s största problembarn – Grekland, Portugal, Spanien och Irland – har alla lagt fram tuffa åtgärdsprogram. Men medan de tre förstnämnda har fokus på snabba åtgärder för att få ordning på sina statsfinanser, så har irländarna presenterat ganska otydliga och sena insatser, anser Borg.
Han vill att den irländska regeringen ska göra som Portugal och genomföra konkreta åtgärder snabbt, till exempel momshöjningar.
EU-kommissionen har precis lagt fram förslag för skärpt budgetdisciplin och effektivare sanktioner mot euroländer som missköter ekonomin. Det är ett steg i rätt riktning, enligt Borg, men inte nog.
-Grundproblemet är att det räcker inte med regler. Det måste också till genomförande, säger Borg.
TT