Spela klippet för att höra aktivisten Rhobi Svamwelli berätta om hur hon arbetar mot könsstympning. Foto: Dox/In The Name Of Your Daughter/Defying Destiny Films

Skyddat boende räddar flickor från könsstympning i Tanzania

Uppdaterad
Publicerad

Trots att könsstympning är olagligt i Tanzania stympas tusentals flickor varje år. Aktivisten Rhobi Svamwelli vill få stopp på könsstympningen och driver ett skyddat boende för barn som tvingats fly från sina familjer. En av dem är 12-åriga Rosie.

– Mamma hade redan planerat ceremonin. Jag sa att jag inte ville bli könsstympad.

När skolorna i Tanzania har lov börjar säsongen för könsstympning. Rhobi Swamwellis fredade boende hjälper flickor som misstänker att de är i fara. 

– Det fredade boendet är en av våra strategier mot kvinnlig könsstympning. Här tar vi emot alla flickor, oavsett religion, säger hon i dokumentären “Dox: Världens modigaste flickor”. 

Kvinnlig könsstympning

I Sverige är könsstympning av flickor och kvinnor förbjudet enligt lag – och är man bosatt i Sverige är det även olagligt att genomföra ingreppet utomlands. 

Riskerna med kvinnlig könsstympning är omfattande och kan medföra infektioner och svårigheter att få barn. Trots det lever traditionen kvar, främst i olika delar av Afrika och Asien. FN:s dag för nolltolerans mot kvinnlig könsstympning uppmärksammar frågan internationellt den 6 februari varje år.

Se mer om det fredade boendet i Tanzania i dokumentären “Dox: Världens modigaste flickor” på SVT Play.

Fakta

Den internationella dagen mot kvinnlig könsstympning instiftades för 16 år sedan, när 30 afrikanska länder samlades i syfte att tillsammans arbeta för att kvinnlig könsstympning ska avskaffas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinnlig könsstympning

Mer i ämnet