Skyskrapor får Shanghai att spricka

Publicerad

Decimeterbreda sprickor i marken nära bygget av Kinas högsta skyskrapa har fått Shanghaiborna att börja oroa sig.

Det redan en och annan skyskrapa i Shanghai. Men 2014 ska där finnas ytterligare en – Shanghai Central Tower. Skyskrapan planeras bli 632 meter hög och därmed också Kinas högsta byggnad.

Men bygget har nu börjat oroa Shanghaiborna eftersom decimeter-breda sprickor i marken har dykt upp i närheten av bygget. Statsborna har spekulerat i om sprickorna är ett tecken på att marken sjunker under trycket från det växande antalet jättebyggnader.

-Våra första undersökningar visar att den huvudsakliga orsaken till att marken sjunkit är att vattentrycket minskade på grund av det djupa grävandet för fundamentet till Shanghai Central Tower, berättar Tao Qingfa, tjänsteman vid markkontoret.

Enligt byggbolaget är skadan reparerad och situationen under kontroll. Och marktjänstemannen säger att visst går att bygga skyskrapor i Shanghai – men då måste man hålla koll på både geologiska data och grundvattennivåer.

Tove Hanell
tove.hanell@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.