En demonstrant placerar en flaska vid platsen där en person sköts till döds i Kenosha i augusti. Foto: David Goldman/AP

Skytten i Kenosha frisläppt – för 17 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Den 17-åring, som misstänks för dödsskotten mot två Black lives matter-demonstranter i delstaten Wisconsin, har släppts från häktet mot borgen.

Rättelse från TT: Stryker epitetet ”högerextrem” då 17-åringens advokat nekat till att han skulle ha en sådan politisk hemvist.

En domare hade satt borgenssumman till 2 miljoner dollar, motsvarande över 17 miljoner kronor. 17-åringens advokat Lin Wood tackar på Twitter skådespelaren Ricky Schroder och affärsmännen Mike Lindell, en av president Donald Trumps allierade, för deras bidrag.

Tonåringen har suttit inlåst sedan slutet av augusti. Det var då kravaller bröt ut i staden Kenosha, efter det att polisen skjutit den svarte småbarnspappan Jacob Blake med sju skott i ryggen. Oroligheterna kulminerade två dagar senare när två demonstranter sköts ihjäl.

Mordmisstänkt

17-åringen hade den dagen begett sig tungt beväpnad från sitt hem i en närliggande ort i granndelstaten Illinois, för att enligt egen utsago skydda Kenosha från upprorsmakare. På kvällen uppstod tumult och en video visar hur en person som ser ut att vara 17-åringen faller till marken och skjuter mot demonstranter som kommer emot honom. Två personer dödades och en tredje skadades allvarligt av skotten.

Tonåringen är misstänkt för mord, för att vårdslöst ha framkallat fara och för olagligt innehav av vapen, eftersom han är under 18 år.

Nästa domstolsförhandling i målet är den 3 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.