Ledamöter som värnar om Hongkongs självstyre rök ihop med Kina-lojalister i parlamentet under en diskussion om ett lagförslag om utlämningar. Foto: Kin Cheung/TT

Slagsmål i Hongkongs parlament – ledamot bars ut på bår

Uppdaterad
Publicerad

I Hongkongs parlament skadades flera ledamöter när ett slagsmål bröt ut under en diskussion om ett nytt lagförslag. Bråket handlade om att gripna personer ska kunna utlämnas till Kina. Politiker som är kritiska mot förslaget befarar att Hongkongs självstyre kommer att bli ännu mer begränsat.

Det hettade till när parlamentariker som stödjer Hongkongs självstyre rök ihop med parlamentariker som är lojala med Kina. Utlämningslagen skulle utöka Kinas makt över finanssektorn, skriver Reuters.

Den tidigare brittiska kolonin försöker införa regler som skulle tillåta att människor som anklagats för brott, inklusive utlänningar, utlämnas från Hongkong till länder utan formella utlämningsavtal, inklusive det kinesiska fastlandet. Det kokade över när parlamentarikerna försökte hålla separata förhör om lagförslaget, enligt Reuters.

Parlamentariker för och emot kontroversiella ändringar av lagen bråkade om tillgången till kammaren, skriver TT.

Förslaget oroar många som är skeptiska till Kinas makt över Hongkong, som lovades en stor del självstyre enligt ”ett land, två system”-regeln när staden återgick till Kina 1997 efter att ha styrts av Storbritannien i 99 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.