Kejsarslott byggs upp mitt i Berlin. Foto: SVT

Slottsbygge i Berlin ekonomiskt äventyr

Uppdaterad
Publicerad

I Berlin återuppförs nu det gamla kejserliga slottet. Hittills har bara en fjärdedel av nödvändiga pengar kommit in till de historiska fasaderna.

Sedan kommunismen och Berlin-muren föll har mycket i det centrala Berlin förändrats, delvis i modern stil och delvis i försök återskapa det gamla Berlin. Den omdiskuterade återuppbyggnaden av kejsarslottet blir ett av de allra största projekten.

Berlin saknar pengar

Staden Berlin saknar pengar, och Tysklands federala budget präglas av besparingar. Ändå har den tyska förbundsdagen beslutat att gå vidare med bygget av det som kallas Humboldt-Forum där det ska finnas muséer för afrikansk och annan utomeuropeisk konst. Invändigt byggs det i modern stil, men tre av de utvändiga fasaderna ska se ut som det gamla kejsarslottet.

Privata insamlingar

Fasaderna ska betalas av en stödförening som hoppas få in pengar från intresserade givare. Hittills har föreningen bara fått in en fjärdedel av de 80 miljoner euro som krävs till fasaderna.

– Vi måste klara av att samla in återstående miljoner, för förbundsdagen har sagt att inte en pfennig av skattepengar får gå till fasaderna, säger Wilhelm von Boddien i stödföreningen för Berlins slott. Vi ska göra vårt yttersta för att få stöd från medborgare och privata givare.

Att återskapa fasaderna blir ett omfattande arbete för rader av hantverkare. Utifrån gamla foton och ritningar ska statyer och utsmyckning på fasaderna nu skapas.

Hetsig debatt

Beslutet att bygga med kejsarslottet som förebild har föregåtts av en hetsig debatt i Berlin. Motståndarna har kallat det slöseri och storhetsvansinne, medan anhängarna säger att det är nödvändigt för att återskapa den historiska stadskärnan i Berlin.

Slottet var först residens för preussiska kungar och sen för tyska kejsare. Den svenske slottsarkiteketen Nicodemus Tessin bidrog till slottets utformning på 1600-talet.

Slottet sprängdes

Under andra världskriget bombskadades slottet. Det hade kunnat renoveras, men den kommunistiska regimen beslöt att spränga ruinerna eftersom kejsarslottet sågs som en symbol för det feodala och odemokratiska Tyskland. Istället uppfördes det östtyska Republikpalatset i stram 1970-talsstil med stora brunfärgade glasfönster.

Efter kommunismens fall beslöts att riva Republikpalatset, bland annat eftersom det fanns asbest i byggnaden. En del östtyskar såg det som att västtyskar ville utplåna alla spår av kommunisttiden. Länge har det funnits en stor ödetomt i Berlins historiska centrum.

Färdigbyggt 2019?

Det nya Hulmboldt-Forum med slottets historiska fasader planeras nu stå färdigt 2019 – om det visar att det ekonomiska ävetyret går att klara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.