Om man nu ska tro på Berlusconis löften till presidenten ger Berlusconi upp när det sparpaket har beslutats, som han lovat euroländerna.
Rädda äran
Det kan ses som ett sätt att rädda äran. Att han går efter att ha bidragit till beska reformer för att rädda landet. Sen är det en annan sak att man bland euroländerna menar att vad han vill genomföra är alldeles för dåligt genomtänkt.
När Italien nu står inför hotet av en ekonomisk kollaps kan det kanske vara värt att påminna om bakgrunden.
Räddaren Berlusconi
Berlusconi kom till makten 1994 när Italien var skakat av politiska skandaler. Det gamla systemet föll, de gamla partierna försvann sönderfrätta av politisk korruption. Italien längtade efter något nytt och fräscht.
Det var Berlusconi som skulle vara räddaren. Han hade ju lyckats som affärsman. Skulle han då inte lyckas rädda Italien också?
Gubbsjukt
Att hans framgångar nu i efterhand beskrivs som resultatet av mycket skumma affärer och beskydd av det korrumperade socialistpartiet var något som man inte tänkte på – eller visste – då.
De gubbsjuka sexskandalerna som avslöjats på sistone fick honom att förlora det sista av hans anseende. Han blev Europas tönt.
Utnyttjade demokratin
Värre är att han utnyttjade demokratin, regeringsmakten, för att gynna sina egna affärer, för att stifta lagar som räddade honom undan rättegångar och straff.
Det pikanta är att om han avgår som regeringschef, kan han inte smita undan de rättsprocesser som återstår; Berlusconi i landsflykt???
De trogna svek
Dagens omröstning visade att en del av hans trogna övergett honom. Frågan är om han tänker finna sig i det.
Finns det kryphål i löftet till president Napolitano, en gammal vänsterman?
Men rimligtvis borde det vara slut nu. Det finns annars risk för förtroendeomröstningar, som – med tanke på dagens röstresultat – skulle leda till hans fall.
Fördumning
Hans slutomdöme? Kanske som ett av hans öknamn – Burlesconi. En burlesk pajasfigur som bidrog till att fördumma tv-världen – och politiken.
Bo Inge Andersson
bo_inge.andersson@svt.se