Att ta med sig sin igelkott som tröst under flygningen blir snart omöjligt – åtminstone i USA: Foto: TT

Slutfluget med igelkottar i USA

Uppdaterad
Publicerad

Flera amerikanska flygbolag skärper sina regler för att flyga med djur. Det efter att ansökningar om att ta med så kallade stöddjur ökat kraftigt. Flygbolaget United Airlines har tagit fram en lista på förbjudna djur – som bland annat omfattar illrar, ormar och igelkottar, rapporterar BBC.

Enligt United Airlines flög hela 76.000 personer med så kallade ”emotional support animals”, djur för känslomässigt stöd, förra året. En kraftig ökning från 2016 då 43.000 stöddjur följde med bolagets passagerare, uppger Uniteds Airlines talesperson Charlie Hobart, enligt Washington Post.  

Påfågel nekades

Nyheten om att flygbolaget nu skärper sina regler kommer efter en uppmärksammad händelse förra veckan, då en kvinna nekades att ta med sin påfågel Dexter som emotionellt stöd på en flygresa med samma bolag.

Även flygbolaget Delta uppger att de ämnar skärpa sina regler för djur ombord, efter att oroliga passagerare ansökt om att få ta med både kalkoner, pungråttor och ormar.

Påfågeln Dexter nekades att flyga med United Airlines. Enligt bolaget hade det inget att göra med reglerna om stöddjur, utan hade att göra med fågelns storlek och vikt. Foto: Instagram

Kommer krävas läkarintyg

De hårdare kraven hos United träder i kraft nästa månad och innebär att passagerare kommer att behöva ett läkarintyg, samt kunna visa att djuren de vill ta med på flygturen är tränade att uppföra sig ordentligt i offentlig miljö.

På det skandinaviska flygbolaget SAS är det endast tillåtet att ta med katter och hundar i kabinen, enligt företagets hemsida. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer