Kaspiska havet är intressant ur geopolitiskt perspektiv. Foto: TT

Slutgrälat om Kaspiska havet – inte en sjö

Uppdaterad
Publicerad

De fem länder som har stränder mot Kaspiska havet har enats i en över 20 år lång dispyt. Ryssland, Iran, Azerbajdzjan, Kazakstan och Turkmenistan har nu gemensamt skakat hand på att det är ett hav – och inte en sjö. Länderna hoppas även på att överenskommelsen kan leda till samarbetet om gasutväxling i området.

Oenigheterna har bland annat handlat om huruvida vattnet i det Kaspiska havet ska kallas hav eller sjö – två beteckningar som faller under olika internationella lagar.

Nu har de slagit fast att det är ett hav, men enligt bestämmelser i avtalet ska det ha ”en särskild rättslig status”.

De fem ländernas ledare träffades i den kazakstanska hamnstaden Aktau under söndagen för att skriva under dokumentet.

– Vi har fört samtal i över 20 år, och det har krävt en hel del ansträngningar från samtliga parter, säger värdnationens president Nursultan Nazarbajev.

Rysslands president Vladimir Putin anser att överenskommelsen är av stor betydelse och manade efter mötet till fördjupat militärt samarbete länderna emellan.

Handlar även om olja och gas

Avtalet är även intressant ur geopolitiskt perspektiv, rapporterar The Guardian. Det kaspiska vattenområdet som är världens största inlandshav har stora tillgångar på olja och gas. Havet ses som en vattendelare mellan världsregionerna Asien och Mellanöstern, och i viss mån Europa.

Den ryska presidenten vill gärna se ryskt inflytande på hur framtida gasledningar ska dras genom havet. Ryssland har tidigare motsatt sig en ledning mellan Turkmenistan och Azerbajdzjan som kan förse Europa med billig gas, och då undergräva Gazproms dominans på den europeiska marknaden.

Iran hoppas kringgå sanktioner från Trump  

På mötet närvarade exempelvis Irans president Hassan Rouhani, som i veckan mottog hot om utökade ekonomiska sanktioner och strypt oljeimport till noll från USA:s president Donald Trump.

Nu hoppas Iran på att få vara med och dela på de eventuella olje- och gasutväxlingar som kan uppstå mellan de kaspiska länderna efter att ha enats i frågan om att ge Kaspiska havet status som ett hav.

Presidenterna från de fem länder runt Kaspiska havet enades i söndags om att det är ett hav. Foto: Reuters/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.