Den brasilianska presidentkandidaten Jair Bolsonaro under ett kampanjmöte i Juiz de Fora i september 2018, strax innan han blev knivhuggen. Foto: TT

Presidentvalet i Brasilien går till en andra valomgång

Uppdaterad
Publicerad

Jair Bolsonaro har fått 46,2 procent av rösterna när 99 procent är räknat, enligt Reuters. Den högerextrema preidentkandidaten ser med det ut att gå mot en storseger. Motståndaren, Arbetarepartiets Fernando Haddad, ligger på 29 procent.
Men det krävs över 50 procent av rösterna för att vinna valet – därför går valet nu mot en andra valomgång mellan de två toppkandidaterna.

Med 99 procent av rösterna räknade är det klart att det blir en storseger i presidentvalets för högerextrema Jair Bolsonaro. Han har kallats landets fiende och han har utsatts för en knivattack. Men det var också den 63-årige forne militären Bolsonaro som var favorit i söndagens val – och själv har han varit segerviss under kvällen:

– Om Gud vill, så löser vi det här i dag. Vi är på frammarsch och vi är övertygade om att det brasilianska folket vill bort från socialismen, sade Bolsonaro som på grund skadorna efter knivattacken i början av september, hade en sjuksköterska vid sin sida när han skulle rösta.

I en Facebooksändning hävdade Bolsonaro enligt nyhetsbyråer att det var problem med de elektroniska valurnorna – de datorer brasilianarna röstar via – som gjorde att han inte tog hem spelet redan nu.

– Jag är säker på att om det inte hade hänt så skulle vi vetat namnet på republikens president redan i kväll.

Den 63-årige kongressledamoten gick inte närmare in på vad han syftade på för problem.

Går mot en andra valomgång

Inför valdagen förklarade högerledaren Bolsonaro  att han inte kommer att acceptera något annat valresultat än ett som ger honom segern. Det trots att han i opinionsundersökningarna då inte hade mer än runt 30 procent. Men han faller på målsnöret. Det krävs över 50 procent av rösterna för att vinna i första valomgången. Därför får han möta Fernando Haddad i en andra valomgång som hålls den sista söndagen i oktober.

Bolsonaros största konkurrent, Arbetarpartiets Fernando Haddad, är tidigare guvernör i São Paolo. Han är vänsterpolitiker och arvtagare till den populäre tidigare presidenten Luiz Inacio ”Lula” da Silva, bland annat känd för att ha minskat fattigdomen i det svårt uppdelade Brasilien. Den senare är även Haddads mentor, vilket också kan vara ett bekymmer för Haddad eftersom Lula sitter fängslad för korruption.

Under den gångna mandatperioden har politiken i mångt och mycket varit lamslagen på grund av korruptionsskandaler.

Haddad har sagts vara den av de två toppkandidaterna som har störst chans att ta Brasilien framåt, dels för att han tros kunna få kongressen med sig och forma politiska allianser, men också för att han kan skapa större folkligt stöd för stora och viktiga reformer än vad Bolsonaro och hans Socialliberala partiet väntas klara. Med 99 procent av rösterna räknade har han 29 procent – det är högre än han har haft i opinionsundersökningarna men klart mindre än Bolsonaro.

”En annan känsla nu”

São Paolo-bon Jonatas Barroso röstade i en skolbyggnad i hemstaden på söndagseftermiddagen lokal tid. Det tog ungefär fem minuter, trots att det var fullt med folk.

– Det gick fort. Jag har aldrig sett folk vara så intresserade av att rösta, säger han till TT.

Han är en 39 år gammal läkare, investerare och en hängiven anhängare av Jair Bolsonaro. Efter korruptionsskandalerna som präglat brasiliansk politik har väljarna svårt att lita på någon, säger Jonatas Barroso.

– Det finns en annan känsla bland brasilianare nu. Vi hade hoppats att den här korruptionen skulle bekämpas. Vi har haft stora problem och betalat hög skatt, utan att få bra vård eller skola. Då kommer en kille som är beredd att ta strid med allt detta.

Att Jair Bolsonaro kritiserats för rasistiska och sexistiska uttalanden bekommer honom inte. Som 39-åringen ser det talar högerkandidaten ibland utan att tänka, ibland ironiskt och ”inte alltid så politiskt korrekt”.

– Det som händer är likt det som hände Donald Trump. Alla medier försökte säga att han var en dålig person, galen och våldsam. Bara för att de känner sig hotade, säger Jonatas Barroso.

Det finns en lång rad andra kandidater som ställer upp i valet, men ingen av dem ser ut att ha så starkt stöd att de blir några verkliga utmanare. Brasilianerna ska också rösta fram ledamöter till landets parlament. Vallokalerna stängde vid midnatt, svensk tid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer