Privat företagsverksamhet blev tillåtet för privatpersoner år 2010. Arkivbild. Foto: Anna Schori / TT

Fler småföretag tillåts på Kuba

Uppdaterad
Publicerad

Kubas regering meddelar att man kommer att tillåta fler privatägda småföretag. Reformen i den kommunistiska enpartistaten ses som ett försök att råda bot på den krisande ekonomin, där situationen förvärrats av utebliven turism och sanktioner från USA.

I dag tillåts privat småföretagande i 127 näringsgrenar. Regeringens besked är att kubanerna nu ska få driva företag i drygt 2 000 olika verksamhetsområden. Det framkom i statlig media under lördagen där arbetsministern Marta Elena Feito Cabrera citerades.

Arbetsministern tillade att 124 näringsgrenar fortfarande kommer vara undantagna, men specificerade inte vilka områden.

Krisande ekonomi

Kubas BNP har sjunkit sedan 2016 och den ekonomiska situationen har förvärrats av utebliven turism under coronapandemin och amerikanska sanktioner under Donald Trumps mandatperiod.

Öppning mot privat verksamhet

Ekonomin är till största del statsstyrd men vissa privata verksamheter har tillåtits sedan Fidel Castro år 2008 efterträddes av sin bror Raúl Castro, som i sin tur lämnade över till vicepresidenten Miguel Díaz-Canel.

Privat företagsverksamhet blev tillåtet för privatpersoner år 2010. Antalet tillåtna privata näringsgrenar minskades ned 2017 för att nu återigen alltså bli fler.

De senaste halvåret har regeringen tillåtit småföretagare att exportera och importera varor samt givit företagarna tillgång till grossistmarknader, handeln måste dock ske genom statliga företag.

Svårt att investera

Pavel Vidal, en tidigare kubansk centralbanksekonom som nu undervisar vid ett Colombianskt universitet, säger att kubanerna kommer ha små möjligheter att investera i sina verksamheter.

– Egenföretagare kommer inte att ha det lätt. Men med kubanernas uppfinningsrikedom och landets etablerade skuggekonomi kommer verksamheterna kunna ta fart så småningom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.