Foto: SVT

Smältande Grönlandsis gör klimatet osäkert

Uppdaterad
Publicerad

De grönländska isarna smälter – i snabbare takt än vad forskarna förutspått. Och den smältande isen påverkar i sin tur inte bara klimatet, utan också vardagslivet för grönländarna. 

Vi är i den grönländska staden Ilulissat för att med egna ögon försöka se vad det är som händer, och följer med fiskaren Saamu Villadsen ut på Ishavet för att fiska hälleflundra på långrev.

Saamu är fiskare och jägare, som sin pappa, farfar och än tidigare generationer, och är beroende av kylan i havet och de stora isarna.

Korrespondenterna

– Folk runt om i världen har väldigt liten uppfattning om hur vi lever vårt liv här uppe. Men kulturen och livet har förändrats i takt med att isen smält undan. Man tänker inte så mycket på det när man är ute så här och fiskar, men jag saknar det liv vi levde när vi var barn, säger Saamu Villadsen till SVT:s Korrespondenterna.

”Måste anpassa fiskemönster”

Det är kallt och regnigt ute på havet, men Saamu hivar upp tre stora lådor fulla med hälleflundror. Innan vi vänder hemåt till Ilullissat har det hunnit bli mitt i natten.

– De yngre och kommande generationer kommer att få anpassa sina fiskemönster. Man kan se att när vattnen blir varmare kommer torsken in här och då blir det också mer räkor och våra traditionella fisksorter försvinner, säger Saamu.

Och att klimatet förändras är tydligt, enligt Saamu.

– När jag var barn var det vitt överallt där vi tittar nu. Det var kallare och hela ytan här var täckt av is och här kunde slädarna komma in med sina fångster av fisk, säger han, och pekar ut över bukten.

Sårbart istäcke

Isavsmältningen på Grönland har varierat över tid och är svår att beräkna, men flera nya forskningsstudier har på senare tid visat att istäcket på Antarktis är mer sårbart än vad forskarna tidigare har antagit.

Om medeltemperaturen stiger mer än två grader befarar forskarna att temperaturökningen kan starta en kedjereaktion, vars följder är omöjliga att förutse.

Oförutgsägbart klimat

Och när isen smälter stiger inte bara havsnivån – det finns också en annan komplikation med stigande temperaturer.

I dag reflekteras solens strålar tillbaka ut i rymden mot den vita isen, men om Antarktis blir betydligt mer isfattigt än i dag stannar i stället värmen kvar på jordens yta. Och ett isfattigt Antarktis riskerar att göra klimatet än mer oförutsägbart.

Förändring på gång

Det är en långsam förändring som sker på Grönland och grönländarna håller redan på att anpassa sig till förändringarna. Fisket har förändrats och minskat i omfattning, och grönländarna odlar mer under sommarsäsongen.

– Nu måste vi förbereda oss redan under sommaren för att klara av det sämre klimatet under vintersäsongen. Vi måste fiska mera på sommaren för att det inte går att fiska som vi gjorde förr på vintern. Vi har till exempel helt slutat med att jaga säl från isen. Det går inte längre, säger Saamu Villadsen.

Vi åker tillbaka från hans by till Ilulissat och någon berättar för oss att stadens namn betyder isberg på grönländska. Men frågan är hur länge de kommer att passera här utanför och vad det betyder för oss alla – om isbergen försvinner.

Fakta

Korrespondenterna om ett klimat i förändring sänds tisdag kl 20.00 i SVT2. Diskutera i sociala medier #vårtklimat #korrespondenterna. Se programmet i efterhand på svtplay här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Korrespondenterna

Mer i ämnet