Hedgefonder kräver hårdare regler efter aktiepumpning

Uppdaterad
Publicerad

En tråd för småsparare på forumet på Reddit fick den lågt värderade Gamestop-aktien att rusa flera hundra procent. Nu har fenomenet spridit sig runt om i världen och fått flera bolags aktiekurser att oväntat stiga i värde. Turbulensen väntas fortsätta på börsen och företrädare menar nu att det handlar om organiserad marknadsmanipulation.

– En del kallar det en demokratisering av finansmarknaden, andra säger att det är populism, säger SVT:s techkorrespondent Alexander Norén i Morgonstudion.

De senaste dagarna har börsen satts i rejäl gugning. Efter att privata småsparare i en tråd på Reddit i organiserad form köpt mängder med aktier som stora investerare och fonder tidigare har blankat, det vill säga att de har satsat på att det ska gå dåligt, har bland annat Gamestops aktie stigit med hundratals procent.

Det har resulterat i att de hedgefondbolag som har spekulerat i nedgången tvingats köpa tillbaka aktier när de har rusat för att minimera sina förluster, vilket har pressat upp kurserna ytterligare.

Hittills har bolagen förlorat miljardbelopp och de ropar nu efter hårdare regler. Bland annat menar man att marknaden inte längre är rationell.

– De har gått back flera miljarder dollar så de har tvingats ta in extra kapital för att hålla firman flytande. Nu kommer det fram att det är flera hedgefonder som har råkat illa ut, säger SVTs techkorrepsondent Alexander Norén i Morgonstudion.

”Oanad kursrusning”

Reddit-tråden har i nuläget omkring fyra miljoner följare och under torsdagen organiserades ytterligare börs-attacker i forumet. Bland annat steg Nokias och Erikssons aktier kraftigt i USA.

Börsturbulensen resulterade i att tekniklösningar som möjliggör aktiehandel för småsparare under gårdagen begränsades. Men attackerna spås fortsätta.

– Vi har sett hur det här fenomenet har spridit sig till Australien, Japan och Europa. Det är skräpaktier i princip som är blankade och får en oanad kursrusning, säger Alexander Norén.

”Vill välta de här giganterna”

Fenomenet har beskrivits som en attack mot finanseliten där småsparare tar kontrollen över pengarna.

– En del kallar det en demokratisering av finansmarknaden, andra säger att det snarare är en populism som drivs av någon form av ideologi. Att det här är vi, fotfolket, som äntligen kan vinna och spöa dem på Wall Street som brukar gå hem med vinsten i slutändan, säger Alexander Norén.

– Det är ett vi mot dem, David mot Goliat, säger han.

En av dem som tjänat på uppgångarna berättar för TT att jargongen är hård i forumen och att det finns en ton av klasskrig mot hedgefonderna.

– Andan är lite att man vill välta de här giganterna.

Oron stor

Oron är nu stor bland hedgefondförvaltare, som hävdar att det handlar om aktiv marknadsmanipulation. Frågan har nu nått högsta politiska ort i Washington som hittills har gett klartecken till handeln.

– De är oroade och gör vad de kan för att stävja det här. Det här sabbar hela deras modell för att beräkna värdet på aktier och stökar till det rejält. Det här får svallvågor på finansmarknaden, säger Alexander Norén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.