Kina är kända för sin dåliga luft. Foto: TT

Smått renare luft i Kina

Uppdaterad
Publicerad

Luften i de kinesiska städerna är ökänd för sin smuts, men nu rapporterar Greenpeace om en liten vändning.

Halten av luftburna så kallade PM2,5, partiklar som kan tränga in i lungorna, har minskat med i genomsnitt 16 procent i 189 städer. I endast 18 städer har halterna av PM2,5 jämfört med förra året ökat i mätningen, som gjordes under årets första sex månader. Bland annat kolkraft och trafikavgaser ligger bakom de stora utsläppen.

Skyhögt värde

I Peking minskar nivåerna av PM2,5 till 77,8 mikrogram per kubikmeter – fortfarande skyhögt över gränsen 10 mikrogram som Världshälsoorganisationen (WHO) har satt. En osäkerhetsfaktor i siffrorna är också att de kommer från lokala myndigheter, som har anklagats frisera statistiken.

Brett missnöje i landet

Den förorenade luften i landet har lett till ett brett missnöje som fått regeringen att lova att minska användningen av fossila bränslen. Redan är större delen av de fossildrivna mopederna i många städer utbytta mot eldrivna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.