”Lev ett låg-koldioxid-liv” och ”Grön stad civiliserad stad” står det på affischer runt Peking, samtidigt som luftföroreningarna i huvudstaden är bland de värsta sedan förberedelserna inför OS inleddes.
En grupp män badar i Houhai-sjön mitt i Peking. Luften är tung av dimma blandad med smog och känns smutsigare än på länge. Amerikanska ambassaden i Peking har några dagar i rad rapporterat ett luftkvalitetsvärde på upp till 250, ”mycket hälsofarligt”.
TT:s reporter räknar till tre döda fiskar i ett hörn av sjön en bit bort från männen som badar och undrar hur vattnet känns – är det inte smutsigt?
-Vattnet är rent, man kan se botten, det är ingen fara, säger Liu, i svarta badbyxor.
Trend bruten
Men försämringen av luft och vatten bekräftas av färska siffror från Kinas miljöskyddsbyrå. De visar på en marginell försämring av luftkvaliteten i 113 städer och en ökning av andelen vatten som klassas som odrickbart.
Försämringen är liten, men trenden har inte varit negativ på fem år.
Stora satsningar på bland annat förnybar energi och vattenreningsverk har fått Kinas utsläpp att minska flera år i rad trots att ekonomin växt. Men under första halvåret 2010 har den ekonomiska återhämtningen efter finanskrisen satt fart på industrin, och effekterna märks på både luften och vattnet.
Enligt mätningen från Kinas miljöskyddsbyrå har antalet dagar med god luftkvalitet i Kinas städer sjunkit, en minskning med 0,3 procent i jämförelse med förra året. Andelen vattendrag med förorenat vatten ökade till 26,4 procent.
Kina kritiserat
Efter klimatmötet i Köpenhamn förra året fick Kina mycket kritik från västerländska medier och beslutsfattare och pekades ut som förhandlingarnas största bromskloss. Men Kinas ledare är medvetna om de miljöutmaningar man står inför, och det märks både i politiken och i samhället. Ständigt hörs uppmaningar att leva ett ”låg-koldioxid-liv”, och myndigheterna kryddar de flesta av sina slagord med ett eller två ”miljöskydd” eller ”hållbar utveckling”.
Kina har egna långtgående miljöstrategier. Den nuvarande femårsplanen (ekonomiska riktlinjer med stor betydelse för policyutveckling och politiska beslut) har hållbar ekonomisk utveckling som ett av de viktigaste målen, och det har till exempel skapat enorma satsningar på förnybar energi som vindkraft.
Trots det är det ingen tvekan om att mycket återstår. Luften i Peking var tung under fredagen och OS-mantrat om huvudstadens klara himmel ett avlägset minne.
TT
Ekonomisk aktivitet bakom ökning
• Kinas ökade föroreningar under första halvåret i år beror på den ökade biltrafiken, ökat byggande och ett uppsving i den industriella produktionen, enligt en rapporten från landets miljöbyrå.
• Ökningarna gällde antalet dagar med dålig luftkvalitet (nio procent) och andelen förorenat vatten. 26,4 procent av Kinas vatten är nu odrickbart i jämförelse med 24,2 procent i fjol.
• Ökar gör också mängden surt regn och förekomsten av sandstormar.
TT