Smutsigt vatten dödar miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Smutsigt vatten dödar fler människor i världen än krig och våldshandlingar. Avloppen förgiftar haven och sprider sjukdomar som dödar miljoner människor varje år, enligt en rapport från FN-organet UNDP.

Varje dag sköljs mer än två miljoner ton avfall ut i floder, sjöar och hav, skriver FN:s miljöorgan UNDP i sin rapport ”Sick Water”. Det smutsiga vattnet sprider sjukdomar och förstör ekosystemen i haven.

Varje år dör 1,8 miljoner barn i sjukdomar som hade kunnat undvikas om de haft tillgång till rent vatten. Det är ett barn var tjugonde sekund.

-Avloppsvattnet dödar människor. Om vi ska överleva måste vi hantera avfall och avloppsvatten på ett smartare sätt, säger UNDP:s chef Achim Steiner.

Otillräckliga avloppssystem

Problemet växer i takt med att världens städer blir större och större, och att allt fler människor blir stadsbor. De flesta städer har gamla och otillräckliga avloppssystem, om de har några alls. Störst är problemet i u-länderna.

Samtidigt är avfallsvattnet rikt på ämnen som kan vara till nytta. Vattnet kan bli till gödningsmedel eller omvandlas till gas som hushållen kan använda som bränsle.

Det finns enkla metoder för att rena vatten till exempel med bäddar av sågspån. FN vill också att våtmarker ska bevaras, och att utsläppen från jordbruk ska minska.

Victoriasjön förorenad

Delar av Victoriasjön riskerar föroreningar så svåra att det snart kan vara omöjligt att förse Ugandas huvudstad med dricksvatten från sjön.

-Det är en verklig kris, säger Gerald Sawula, vid Ugandas statliga miljöskyddsbyrå.

Sawula uppger för Reuters att sjöns norra del, där Ugandas huvudstad Kampala ligger, har blivit en ”död” zon.

-Vattnet har blivit tjockt av utsläpp som rinner rakt ut i sjön sedan våtmarker, som tidigare fungerade som ett filter, helt har förstörts av exploatering, säger Sawula.

TT

Afrikas största sötvattensjö

Victoriasjön, som är Afrikas största sötvattensjö, ligger mellan Uganda, Kenya och Tanzania och avrinner mot norr genom Nilen.

Sjön förser miljontals människor med vatten och försörjer en mängd fiskebyar längs dess stränder. Tillgångar som nu hotas av de allt värre föroreningarna.

Fiskeexperter uppger att fler och fler arter i sjön dör på grund av föroreningarna, som enligt Ugandas miljöskyddsbyrå också riskerar att göra det omöjligt att förse invånarna i huvudstaden Kampala med dricksvatten från sjön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.