Foto: TT

Ny rapport: Resistenta bakterier sprids snabbt över hela Europa

Publicerad

Resistenta bakterier sprider sig i snabb takt över hela Europa. Framför allt sprider sig bakterierna på sjukhus och vårdinrättningar, visar en rapport från Världshälsoorganisationen, WHO.

WHO bygger sin rapport på nya data från länder över hela Europa, statistik man inte haft tillgång till tidigare: Vitryssland, Bosnien och Hercegovina, Ryssland, Serbien, Schweiz, Makedonien, Turkiet och Kosovo.

Resultaten indikerar att multiresistenta bakterier finns på vårdinrättningar i fler länder än vad man tidigare vetat om. Även om det är svårt att avgöra exakt i vilken omfattning bakterierna förekommer, menar WHO att rapporten är en stark indikation på att åtgärder behöver vidtas inom vården.

Globalt problem

– Det är en oroande hur snabbt spridningen sker, även om siffrorna inte är förvånande, Men det bekräftar att det här är ett problem som hela världen drabbas av just nu, säger Otto Cars, professor vid Uppsala universitet och en av Sveriges ledande experter i antibiotikaforskning, efter att SVT Nyheter bett honom läsa rapporten.

Rapporten från WHO visar också att stark antibiotikaresistens nu återfinns i fler länder än tidigare. Det betyder att de få antibiotikapreparat som man tagit till som en sista utväg för att bekämpa infektioner när andra antibiotika inte fungerat, då bakterier nu också börjat utveckla resistens mot dem i allt högre utsträckning.

– Vi sitter i en tidsfälla. Det är troligt att resistensen kommer att vara utbredd även mot dessa medel innan de få nya antibiotikapreparat som finns under utveckling kommer att vara tillgängliga, säger Otto Cars.

Saknas resurser

WHO:s Europaregion har starkt drivit frågan om antibiotika, inklusive att få en bra kartläggning av utbredningen. Rapporten som släpptes i dag är ett led i det arbetet.

– Det är berömvärt. Men WHO:s övriga regionkontor har absolut inte de resurser som krävs för att hantera den här frågan. De är katastrofalt underbemannade och underfinansierade.

Tydligt ledarskap saknas

Otto Cars menar också att det behövs en långsiktig finansiering för att lösa de vetenskapliga problemen med att få fram ny antibiotika, och för att stödja låginkomstländernas arbete med att fram handlingsplaner.

– Det här är en av de största hälsofrågorna som världen står inför, men världens insatser svarar inte upp mot det på långa vägar. Det behövs en samlad global insats för att hantera problemet, ett tydligt ledarskap och ett kraftfullt internationellt samarbete, säger Otto Cars.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer