Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör klimatforskaren Björn-Ola Linnér om varför Guardians avslöjande är ”pinsamt” för Förenade arabemiraten. Bilden visar gasfackling vid en annan industri. Foto: SVT/Storyblocks

Snart är de värdland för COP 28 – men bränner gas på oljefälten

Uppdaterad
Publicerad

Förenade arabemiraten ska snart leda klimattoppmötet COP 28.

Samtidigt har landet bränt gas i samband med oljeutvinning nästan dagligen.

– Det är väldigt pinsamt för värdlandet naturligtvis, säger Björn-Ola Linnér, professor i internationell Klimatpolitik.

Den 30 november börjar COP 28, där Förenade arabemiraten ska stå som värdland. Oljetoppen Sultan Al Jaber, vd för det statligt ägda oljebolaget Adnoc, ska leda internationella förhandlingar för hur man ska gå tillväga för att tackla klimatkrisen.

Samtidigt har flera oljefält som Adnoc driver bränt gas olagligt nästan dagligen mellan 2018 och 2022, visar en granskning som The Guardian har gjort. Al Jaber har tidigare sagt att bolaget ligger i framkant när det gäller att stoppa gasfackling.

Sedan över 20 år tillbaka har Förenade arabemiraten även förbundit sig till ett avtal som innebär att en nolltolerans. Samtidigt har Världsbanken ett initiativ med målet att gasfackling ska stoppas helt till 2030, där Förenade arabemiraten inte är medlem.

Gas kommer ofta upp i samband med att man borrar efter olja i marken. Gasfackling innebär att man bränner gas, istället för att fånga upp den för att ta tillvara på. Världsbanken beskriver brännandet som både slösaktigt och förorenande.

– Det är ett enormt slöseri. Gasfackling står för en till två procent av växthusutsläppen helt i onödan, och att stoppa det är lågt hängande frukt, säger Björn-Ola Linnér, professor i internationell klimatpolitik vid Linköpings universitet.

En talesperson för Adnoc har tillbakavisat uppgifterna, och menar att satellitbilderna är missvisande. Enligt oljebolaget visar bilderna istället en pilotlåga, som är en del av den normala verksamheten.

– En kritisk fråga i förhandlingarna är just detta, hur kan man säkerställa att länder och företag håller upp till sina löften. Det kommer vara en knäckfråga, säger Björn-Ola Linnér.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.