Den elektriska stolen, som först användes i New York 1890, har fasats ut då den anses vara ett mindre humant sätt att dö på. Foto: TT

Snart kan elektriska stolen vara tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Ingen annan delstat i USA har gått så långt som Tennessee för att kunna fortsätta utföra avrättningar. Om injektioner i framtiden inte längre skulle vara tillåtna har man beslutat att ta tillbaka ett äldre verktyg som av många anses mindre humant: Den elektriska stolen.

Sedan 1999 har antalet avrättningar i USA minskat stadigt, och antalet stater som utför det minskar samtidigt. Alla är dock inte ombord på tåget. Tennessee antog i veckan en lag som innebär att man skulle kunna återinföra den elektriska stolen.

Misslyckade avrättningar med dödlig injektion som fått världen att förskräckas har lett till brist på medlet till följd av en europeiskt ledd bojkott. Samtidigt kommer en uppsjö av stämningar mot de nya kemikalier som staterna använt i stället.

Den nya lagen innebär att man ska kunna använda den elektriska stolen om den dödliga injektionen på något sätt skulle bli otillgänglig.

– Ingen stat har gått bakåt, för att ta tillbaka tidigare avrättningsmetod. I över ett sekel har de alla gått framåt, säger Deborah Denno, professor vid Fordham Law School, till AP.

Testar nya gifter

Det var den dramatiska avrättningen av Clayton Lockett i Oklahoma som på allvar satte fyr på debatten om dödsstraffet. Rättsläkaren tvingades att avbryta injiceringen, och Lockett dog först tio minuter senare av en hjärtattack. David Raybin, en före detta åklagare, bevittnade händelsen och kallar den barbarisk och inhuman.

– Processen ger ingen värdighet till varken rättsväsende eller offer.

På grund av att europeiska läkemedelsbolag förbjuder anstalter att använda deras läkemedel för att utföra avrättningar menar kritiker att dödsstraffet nu förvandlats till ett mänskligt experiment då man på många håll istället testar nya giftblandningar.

Används i åtta delstater

Sist Tennessee använde sig av den elektriska stolen var 2007. Då avrättades en man vid namn Daryl Holton för att ha dödat sina tre söner och styvdotter.

Den elektriska stolen, eller”Old Sparky” som den också kallas, användes första gången i New York 1890. Den ansågs från början vara ett humant sätt att dö på, men har under åren resulterat i flera skräckinjagande exempel på motsatsen.  Trots det användes stolen som avrättningsmetod under hela 2000-talet, och är fortfarande aktuell i åtta delstater i USA.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.