Snart kanske Moet & Chandon, vars druvor plockas på bilden, får konkurrens av engelskt mousserande vin. Foto: ScanpixVisa alla (2)
Visa alla (2)

Snart kan du sippa på brittisk skumpa

Publicerad

Engelska mousserande viner har inte stått högt i kurs hos vinprovare, men klimatförändringen kan ändra på det.

 Om några årtionden har uppvärmningen gjort södra England till utmärkta vinområden. Redan nu planteras alltmer druvor för mousserande vin söder om London.

Engelska vinodlare kan bli vinnare på det allt varmare klimatet. Om bara 20-30 år kan temperaturen ha stigit så pass mycket att södra England då har ett klimat som liknar det toppregionerna som Champagne i Frankrike har idag.

-Vi har redan sett en temperaturökning på en halv grad i sydöstra England. Det betyder i praktiken att nordgränsen för vindruvor har flyttats 15 mil norrut, säger Frazer Thompson, vd för Chapel Down Wines, en av de främsta producenterna idag av viner i England till SVT.

-Engelska viner har genomgått en total förändring och en renässans de senaste tio åren. Vi gör nu mousserande viner av världsklass här i södra England. Vi behöver inte vänta för att se att vi gör lika bra vin som in Frankrike. Vi slår dem i internationella smaktävlingar.

Planterar för värme

De vinodlare som vill kunna dra nytta av framtidens värme måste planera och plantera redan idag. Det tar 20-40 år innan vinstockarna ger den bästa avkastningen. Det har många odlare redan insett.

– Vi planterar sorter som Chardonnay som går väldigt bra i området Champagne, säger Frazer Thompson. Det finns de som redan planterar Riesling och andra druvor som passar i ännu varmare klimat.

Värme ger bättre vin

Enligt Thompson har också den kalkrika jorden de rätta förutsättningarna för att ge goda viner.

-Vad är det första du ser när du kommer till England? De vita klipporna i Dover!

En annan vinodlare i området förklarar i affärstidningen Quartz varför det varmare klimatet ger bättre viner:

-Vad som spelar mest roll är natt-temperaturerna. Om nätterna är varmare kommer fotosyntesen igång tidigare på dagen. Det är då det bildas socker. Mina viner producerar 75-100% mer socker nu än när jag startade 1976, säger Stephen Skelton till Quartz.

Finansman blev vinodlare

En ny vinodlare som satsar på det varmare klimatet är Mark Driver, tidigare hedgefondsmäklare. Han investerar nu närmare 150 miljoner i en vingård i East Sussex. De första vinstockarna sattes i år men målet är att producera en miljon flaskor engelsk champagne om tio år.

-Varför inte i England? Vi har redan haft en stor temperaturökning de senaste 20-30 åren, så vi är vinnarna på klimatförändringarna, säger Mark Driver till Quartz.

Från grönsaker till vin

I sydöstra England produceras redan mycket frukt och grönsaker, men alltfler bönder börjar nu också att odla vin.

-Bönder är traditionella och ändrar inte allt, men de anpassar sig till klimatförändringarna under ett antal år. Jag tror den utvecklingen kommar att sätta ännu högre fart i takt med att bevisen för klimatförändringarna blir ännu starkare, avslutar Frazer Thompson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer