Visa alla (3)

Snömängderna i Alperna ger stor lavinfara

Publicerad

Stora mängder snö har fallit i Alperna i Österrike och Tyskland och mer snö väntas de närmaste dagarna. Lavinfaran är stor, och trafikproblemen gör det svårt för räddningstjänsten att ta sig fram till nödställda.

I den norra delen av alpkedjan har stora mängder snö fallit och tio dödsfall har inträffat på grund av vädret. Ett ungt par hittades döda i Salzburg efter en lavin. I Tyrolen ligger risken för laviner på nivå fyra av fem och räddningsinsatser med helikopter har försvårats av hårda vindar och dålig sikt.

Trafikproblem

Turister i Saalbach-Hinterglemm och i Obertauern hade svårigheter att ta sig hem efter helgerna på grund av avspärrade vägar.

Skidorten Hochkar i Niederösterreich har stängts med tanke på lavinfaran och myndigheterna uppmanar skidturister att vara försiktiga.

Skolor stängda

Vägar och järnvägar har spärrats av i vissa områden i Bayern på grund av väderläget. På vissa håll i Steiermark och södra Tyskland har skolundervisningen ställts in.

Uppemot en meter snö och stark vind väntas i Österrike de närmaste dagarna, även nederbörd ända ner mot Grekland, och i Rumänien och Bulgarien.

”Medelhavet berörs”

– Det är sviterna av vår vädersnurra som dragit med sig kalluft och snö ner till Alperna. Medelhavsregionen berörs mot slutet av veckan, särskilt i högre terräng, säger SVT:s meteorolog Per Stenborg.

SVT:s meteorolog Per Stenborg förklarar att sviterna av vårt lågtryck ger snömängder i Alperna. Foto: SVT

I Vitryssland och Ukraina förväntas kallare temperaturer än normalt de närmaste dagarna och i södra Norge har man ovanligt lite snö för årstiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer