• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Snöstorm lamslår Barcelona och Katalonien

Uppdaterad
Publicerad

Ett vildsint oväder dumpade snömängder som inte setts sedan 60-talet över Barcelona natten till tisdagen.

Stora trafikproblem och strömavbrott rapporteras från södra Frankrike och nordöstra Spanien. 40 vägar över Pyrenéerna blockerades av snön.

200 000 strömlösa

På den franska sidan räknades på tisdagsmorgonen till nästan 2 000 lastbilar som fastnat i köer. Över 100 000 elever i regionen Katalonien slapp att gå till skolan på tisdagen. Ungefär 200 000 hushåll stod utan ström, de flesta i Gironaområdet. Under natten fick tusentals passagerare på tåg som fastnat i snön assisteras med mat, dryck och filtar.

Tusentals pendlare fick leta efter alternativa vägar hem sedan busstrafiken i Barcelona stoppats på grund av blixthalka och fem tåglinjer till förorter ställts in i hamnstaden vid Medelhavet.

Värsta på 50 år

Senast Barcelona såg sådana snömängder var 1962. På sina håll i Pyrenéerna fällde ovädret en hel meter snö. Snön föll så långt bort som Korsika, där kylan också skapade blixthalka på vägarna.

Det franska väderorganet Météo-France uppgav på tisdagsmorgonen att minusgraderna såg ut att stanna ett tag på franska fastlandet.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.