Foto: TT

Snowden kan överlämna sig till USA

Publicerad

Visselblåsaren Edward Snowden ska vara beredd att låta sig utlämnas till USA, om den amerikanska regeringen kan garantera att han får en rättvis rättegång, skriver den brittiska tidningen Sunday Express.

Tillkännagivandet kom under en online-konversation som han hade från Ryssland med en grupp människor i den amerikanska delstaten New Hampshire på lördagen, under konferensen New Hampshire Liberty Forum.

Snowden arbetade för den amerikanska underrättelsetjänsten NSA när han 2013 läckte hemliga dokument som visar att USA genomför omfattande övervakning. Han flydde landet efter avslöjandet och hamnade i Moskva. Han riskerar upp till 30 års fängelse om han återvänder till hemlandet USA.

Snowden har tidigare talat om att erbjuda sig att komma tillbaka, och även avtjäna ett fängelsestraff. Under lördagen sade han att han ville ha en garanterat rättvis rättegång, med en jury som får avgöra målet mot honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.