”De skulle vilja sätta en kula i mitt huvud”

Uppdaterad
Publicerad

I sin första intervju efter flykten till Ryssland avslöjar Edward Snowden att USA även ägnar sig åt industrispionage genom NSA. Han känner sig också hotad till livet.

Snowden säger att företrädare för den amerikanska staten vill lönnmörda honom.

– De här människorna, och de är regeringstjänstemän, har sagt att de skulle älska att få sätta en kula i mitt huvud eller förgifta mig när jag kommer ut från mataffären och sedan se mig dö i duschen.

Det är den tyska public service-sändaren NDR (i Hamburg) som sent på söndagskvällen sände en trettio minuters intervju med ”visselblåsaren” Edward Snowden som arbetat i en privat företag som i sin tur arbetat för NSA.

En utskrift av intervjun på tyska finns här.

Frågan om den tyska spionorganisationen BND levererar material till USA:s spionorgansation NSA besvarar Snowden så här:

– I varje fall får NSA tyskt material.

– Det är ingen hemlighet att varje land i världen har uppgifter om sina medborgare hos NSA. Allt hamnar hos NSA.

Om BND levererar det till NSA vill Snowden först tala om när medierna har rapporterat om detta. Alltså: Snowden lovar indirekt fler avslöjanden.

Via Sverige

Frågan kommer upp om tyskt material, som går via Sverige och Norge avlyssnas, besvarar han så här:

– Om BND inte samlar material från tyskar i Tyskland – gör de det då utanför Tysklands gränser? Svaret är: Ja.

– NSA kan fånga upp informationer från internet på vilken punkt som helst. Kanske gör de det i Tyskland, kanske i Sverige, Norge eller Finland. Vid varje punkt där en tysk information passerar blir det uppfångat och lagrat.

Snowdens uttalanden kan tolkas som att det kommer avslöjanden där Sverige också är inblandat. Han nämner flera gånger att han själv inte vill komma med nya avslöjanden utan att det ska ske genom journalister.

Industrispionage

Utfrågaren Herbert Seipel frågar Snowden om USA/NSA spionerar på företag som Siemens och Mercedes.

Snowden svarar ja men vill inte avslöja något själv. Han hänvisar till att det material han fått med sig från NSA ska offentliggöras av journalister. Han själv har inget kvar av det material han samlade från NSA innan han hoppade av.

– Det finns inget tvivel om att USA bedriver industrispionage. Om det finns informationer hos Siemens och NSA menar att de är av nationellt intresse, även om det inte handlar om USA:s nationella säkerhet, då kommer de att jaga efter informationen. Och de kommer att få den.

Fler avslöjanden

Mer säger Snowden inte i frågan. Men i intervjun framgår på flera ställen att det så småningom kommer att följa flera avslöjanden genom journalister.

Snowden talar om en stor samarbetskedja världen över mellan NSA och andra staters spionorganisationer.

Han hänvisar till en intervju som on-line-portalen Buzzfeed har gjort med anonyma källor inom NSA och försvarshögkvarteret Pentagon. I den talar de anonyma källorna om att organisationerna gärna skulle vilja döda honom.

Hoppas på asyl

Att Snowden ger sin första intervju till tysk TV kan ha att göra med att han hoppas på asyl i Tyskland. Hans asyl i Ryssland räcker bara ett år och det har kommit opinionsyttringar i Tyskland som kräver att den tyska regeringen beviljar honom asyl.

Några medgivanden har dock aldrig kommit från den tyska regeringen i denna fråga.

Han förnekar också att han fått asyl i Ryssland därför att han skulle ha gett ryska spionorganisationer material. Enligt Snowden kommer allt hans material att publiceras av de journalister, hos vilka han placerat sitt enorma material.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Test storytitel

Mer i ämnet