Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Solcellstillverkare pressar EU när USA vrider på pengakranen

Publicerad

Stora subventioner för solceller i USA gör tillverkare i EU oroliga.

Blir det för billigt på andra sidan Atlanten kan europeiska aktörer behöva flytta. 

– Självklart måste EU följa efter så subventionerna här blir lika attraktiva, säger Peter Bachmann, vice vd för tyska Solarwatt.

Det är det som i USA kallas för IRA, Inflation reduction act, som solcellsföretaget Solarwatt håller stenkoll på. Just nu är subventionerna för solceller 15 gånger högre i USA än i Tyskland, berättar företagets vice vd.

Men delstatspolitiker tror inte att de kommer behöva matcha amerikanarnas erbjudande.

– Det får inte bli en kapplöpning om subventioner, säger Gerd Lippold, statssekreterare i Sachsen.

I inslaget kan du se bilder från Olympiastadion i Berlin, vars tak nästan helt täckts av solpaneler.

Detta är inflation reduction act

USA:s stora reformpaket för att få ner inflationen (Inflation reduction act) godkändes slutligen av president Joe Biden i augusti 2021.

Omfattande mer än 370 miljarder dollar är miljösatsningarna den stora delen i paketet, som ska hjälpa till att driva på utsläppsminskningen inom framför allt el- och transportsektorn genom skattelättnader för vindsnurror, solpaneler, batterier och elfordon. Det är den största federala investeringen som gjorts i USA på ren energi.

Dessutom ska högkostnadsskydd för receptutskriven medicin förbättras och stöd för invånare att betala sjukförsäkringar ska öka.

Det breda paketet innebär också skatteomläggningar, där en minimiskatt på 15 procent läggs på storföretag med vinster över 1 miljard dollar, och dessutom införs en skatt på 1 procent på företag som återköper egna aktier. Pengar satsas också på skatteverket IRS för att jaga skattefuskare.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.