Israeliska soldater vid en vägspärr utanför Hebron. Personerna på bilden har inget med händelserna i texten att göra. Arkivbild. Foto: TT

Soldat i Israel åtalas för dödsskott

Publicerad

En 19-årig israelisk soldat står åtalad misstänkt för dråp efter att ha skjutit ihjäl en 21-årig palestinier i slutet av mars i år.

Det var i samband med ett ingripande i staden Hebron på Västbanken som soldaten sköt en skadad man som låg på marken i huvudet. Palestiniern hade tidigare knivhuggit en israelisk soldat, som fick lindriga skador, enligt den israeliska militären.

Den nu åtalade soldaten var inte på plats under knivattacken, utan dök upp senare. 19-åringens försvarare hävdar att han trodde att den palestinske mannen hade sprängmedel på sig.

Attacker i Israel

Fallet har fått stor uppmärksamhet i Israel. Högt uppsatta militärer har fördömt 19-åringens agerande, medan politiker på högerkanten påstår att han blivit orättvist behandlad.

I april demonstrerade tusentals personer till stöd för 19-åringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attacker i Israel

Mer i ämnet