Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Att öva strid i djup snö är värdefullt för många soldater som inte har tillgång till träning i den miljön på hemmaplan. Foto: Fredrik Larsson/SVT

Soldater från Nato-länder övar i nordnorska iskylan

Publicerad

I 26 minusgrader kämpar Nato-soldater från hela världen mot ett aggressivt grannland. Det är vad övningen i Nordnorge, bara några mil ifrån den svenska gränsen, går ut på.

I nästa version av Nato-övningen Nordic Response, som kommer att hållas om ett år, väntas även Sverige och Finland delta som fullvärdiga Nato-medlemmar.

Att Sverige och Finland ansluter till Nato menar många av deltagarna i veckans övning kommer att bidra till ett stärkt försvar av Nordkalotten. Det har hittills varit svårt att planera, eftersom de nordiska länderna tillhört olika försvarsallianser.

Och de menar att ett koordinerat försvar i området behövs, trots att Ryssland skickat en stor del av sina soldater och stridsfordon ner till Ukraina.

– Vi har sett en gradvis ökande militär aktivitet som sträcker sig flera år tillbaka, säger Rune Andersen som är norsk marinchef.

Se mer från övningen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.