Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag skulle vilja byta allt jag har mot att vara med honom”. Hör Kateryna Prokopenko om kampen för maken som är fast i stålverket. Foto: Ukrainska Nationalgardet, privat

Soldatfruarna vädjar om hjälp till makarna i belägrade stålverket

Uppdaterad
Publicerad

De civila har evakuerats från det belägrade stålverket i Mariupol, kvar är soldaterna.

Men mat och förnödenheter börjar ta slut och nu räknar de ner dagarna mot det som kan vara slutet.

– Evakuering är det enda sättet. Våra soldater förtjänar det, de har gjort allt för sitt land, säger Kateryna Prokopenko, fru till Azovregementets befälhavare.

När SVT når Kateryna Prokopenko var det två timmar sedan hon hörde av sin make, Denys Prokopenko.

”Vi kämpar på” skriver han i ett meddelande.

Kriget i Ukraina

– Men jag kan känna i mitt hjärta att han är slutkörd, säger hon.

– Egentligen är situationen fruktansvärd. De har ingen mat, inga mediciner och han dricker bara ett glas vatten om dagen.

I drygt en månad har soldaterna från Azovbataljonen hållit ut i det belägrade stålverket, Mariupols sista utpost för ukrainskt motstånd.

Azovbataljonen grundades av nynazister 2014. Den blev senare en del av det ukrainska nationalgardet.

I ett uttalande till CNN hävdar Azovregementet att man helt har klippt banden med högerextremismen, men kopplingen till antisemitism och nazism finns fortfarande kvar enligt bedömare.

Fruktansvärd situation

Drygt 2 000 ukrainska soldater tros befinna sig i stålverket, varav 700 skadade.

Prokopenko beskriver en fruktansvärds situation för dem som är kvar. Förutom bristen på mat och vatten så är hundratals soldater skadade, utan möjlighet till att få vård. Hygienen är usel, flera lider av blodförgiftning och kallbrand. Provisoriska bandage görs av klädesplagg och de få läkemedel som finns kvar får prioriteras till de allra svårast skadade.

– Många skadade dör för att de inte kan få vård, säger Kateryna Prokopenko.

Kräver en fullständig evakuering

Förhandlingar mellan Ryssland och Ukraina pågår om ett fångutbyte. Främst rör det sig om 38 allvarligt skadade soldater i stålverket som Ukraina vill ska få fri lejd ut. Men förhandlingarna går trögt, enligt Ukrainas vice premiärminister Iryna Veresjtjuk.

Tillsammans med andra soldatfruar reser nu Prokopenko genom Europa och försöker få omvärlden att sätta press på Putin att tillmötesgå Ukrainas krav.

– Vårt enda krav är en fullständig evakuering av våra soldater. Alla andra varianter som Ryssland föreslår, som fångenskap, accepteras inte, säger Kateryna Prokopenko.

– Vi vet att fångenskap innebär tortyr och död.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet