Solförmörkelse gav ”eldring” i Asien

Uppdaterad
Publicerad

I delar av Mellanöstern och sydöstra Asien inföll en så kallad ringformad förmörkelse under torsdagen – något som sker när månen befinner sig för långt bort för att täcka hela solskivan. Solen förvandlas då till en smal, ringformad strimma – en ”eldring”.

Fenomenet inträffar varje eller vartannat år, men platserna varifrån man kan se det skiftar. I år var det beskådare från Saudiarabien och Oman till delar av Indien och Singapore som fick ta del av den makalösa synen.

Alla hade dock inte lika tur. Indiens premiärminister, Narendra Modi, twittrar besviket att han missade solförmörkelsen från New Delhi – en av världens mest förorenade städer.

”I likhet med många indier var jag exalterad över solförmörkelsen 2019. Tyvärr kunde jag inte se solen på grund av moln”, skriver Modi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.