Foto: SVT/TT

Solförmörkelse i USA: Det här kommer hända

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagskvällen fick hela Nordamerika uppleva en solförmörkelse. I ett brett bälte rakt över USA blev det en total solförmörkelse, där månen täckte hela solen.

SVT Nyheter sände live från Saluki stadium i Carbondale, Illinois, där NASA hade ett officiellt event.

Solförmörkelsen var den första totala i USA på 99 år. SVT:s team var på plats och sände live från Saluki stadium i Illinois.

– Just nu är stämningen väldigt spänd. Det har dragit in ett stort moln över arenan så just nu ser vi inte solen överhuvudtaget, sa SVT:s utsända Ella Berger på plats.

Solförmörkelse i USA 2017

SVT Play: Se hela livesändningen

Solförmörkelsen syntes i hela Nordamerika men även i delar av Sydamerika. Först visade den sig i Lincoln Beach, Oregon för att sedan under en och en halv timme passera genom Idaho, Wyoming, Montana, Nebraska, Iowa, Kansas, Missouri, Illinois, Kentucky, Tennessee, Georgia, och North- och South Carolina.

LÄS MER: Nu ska NASA:s jetplan jaga solförmörkelsen

– Vi har blivit tillsagda att vi inte får filma under den totala solförmörkelsen och de har gett oss förmaningar att vara tysta och inte använda blixt i kameran, sa Ella Berger i SVT:s livesändning.

Till slut skingrades molnen under en kort stund och man kunde se solförmörkelsen. Där förmörkelsen varade som längst varade den i 2 minuter och 40 sekunder. Ella Berger beskrev känslan när solen visade sig igen:

– Det känns som när någon drar upp en rullgardin på morgonen.

LÄS MER: Han har jagat mörkret i 38 år

Senast det inträffade en solförmörkelse i USA var för 40 år sedan. Här i Sverige sker nästa totala solförmörkelse den 16 oktober 2126.

LÄS MER: Se bildspelet här

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Solförmörkelse i USA 2017

Mer i ämnet