Rådhustorget i Rjukan upplyst av solspeglarna en höstdag i oktober. Foto: Scanpix

Solspeglar trollar bort mörkret i fjällby

Uppdaterad
Publicerad

I den norska byn Rjukan hoppas invånarna att speglarna ska dra till sig både sol och turister.

För första gången kommer invänarna i Rjukan, som ligger tolv mil väster om Oslo, att kunna uppleva solljuset även vintertid. Från slutet av september fram till i mars har byn i alla år legat insvept i fjälltopparnas väldiga skugga.

Men i år blir det sig inte likt. Solljuset kommer i vinter, för första gången, att komma till byn med hjälp av tre gigantiska speglar, som monterats på fjällets nordsida. 

”Knasig idé” som blivit verklighet

– I början lät det bara som en knasig idé, men det har visat sig vara en kul idé och något som jag tror vi kan ha nytta av, säger Helge Lars Fjellrud som bor i byn Rjukan.

Sam Eyde, grundaren av företaget Hydro, läste för hundra år sedan om idén att lysa upp dalen med hjälp av solspeglar. En av hans anställda hade fått idén publicerad i tidningen. Sam Eyde var inte sämre än att han prövade att genomföra projektet, men utan att lyckas. Det är först nu, 100 år senare, som de 50 kvadratmeter stora speglarna är på plats.

– En tolv år gammal dröm har förverkligats, så det är en stor dag, säger Martin Andersen, som är initiativtagare till projektet.

– Det är många som säger: ”Det är min idé, jag tänkte på det före dig”. Så det är nog en logisk tanke på ett sätt. Man går där nere i mörkret och ser solen här uppe. Varför inte bara skicka ner den och spegla solen?

Kommunen jublar över resultatet

Sagt och gjort. 400 meter ovanför Rjukan är speglarna monterade. De är datorstyrda och följer automatiskt solens rörelse. På det sättet är det möjligt att lysa upp en bestämd plats på torget. Projektet har kostat drygt 5 miljoner kronor och nu hoppas man att turisterna ska strömma till.

– De som var skeptiska kan nog inte annat än att jubla över resultatet. Och när vi ser vilken internationell uppmärksamhet vi har fått så är det ingen som kan komma och säga att det här var galenskap, säger kommunstyrelsens ordförande Steinar Bergsland.

Men någon solgaranti blir det nog inte till de turister som söker sig hit vintertid. Oslo, som ligger på ungefär samma breddgrad som Rjukan, kommer i mörkaste december bara upp i 35 soltimmar. Invigningen ägde rum den 31 oktober.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.