Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det här året kommer vi komma ihåg som året då allting började”, säger SVT:s klimatkorrespondent Erika Bjärström. Foto: Matilda Nyberg/

Sommaren 2023 är den varmaste som uppmätts

Publicerad

Årets sommar är den varmaste som någonsin uppmätts, visar ny statistik. 2023 är dessutom på god väg att bli det varmaste året sedan mätningarna startade.

– Vi kommer att se allt fler temperaturrekord och mer extremväder, enligt Samantha Burgess, biträdande chef för EU:s klimattjänst Copernicus.

Värmeböljor, torka och skogsbränder har plågat Asien, Afrika, Europa och Nordamerika de senaste tre månaderna. Rubrikerna om hur det har slagit mot ekonomier, ekosystem och människors hälsa har avlöst varandra.

Nu är facit inne: Den globala medeltemperaturen för sommarmånaderna var 16,77 grader, visar ny statistik från Copernicus. Det är en i sammanhanget enorm ökning från den senaste rekordsommaren 2019, då motsvarande siffra var 16,48 grader.

Rekord över 120 000 år

Sommarvärmen är den högsta sedan mätningarna började, men analyser av årsringar på träd och borrkärnor av gammal is tyder på att rekordet kan vara större än så, enligt TT.

– De tre månaderna vi just har upplevt är de varmaste på omkring 120 000 år, säger Samantha Burgess, biträdande chef på Copernicus, till nyhetsbyrån AFP.

Diagrammet visar de 30 somrar, alltså juni-, juli- och augustimånader, som haft högst global medeltemperatur sedan mätningarna startade. Foto: SVT Nyhetsgrafik

Kan bli varmaste året

Efter årets första åtta månader är 2023 just nu det näst varmaste året som uppmätts, strax bakom rekordåret 2016. Enligt Copernicus är anledningen till den stigande trenden främst människans utsläpp av växthusgaser.

Men årets rekordnoteringar kopplas också till väderfenomenet El Niño, som har gett den globala genomsnittstemperaturen en extra skjuts.

De naturliga fenomenen El Niño och La Niña är faser i vädercykeln El Niño-Southern Oscillation (ENSO). El Niño värmer upp ytvattnet i de östra delarna av Stilla havet medan La Niña kyler av.

El Niño återkommer i genomsnitt vartannat till vart sjunde år och varar vanligtvis nio till tolv månader.

El Niño förknippas med ökad värme, torka eller nederbörd. Det är främst länder i Stillahavsområdet som påverkas, framför allt i Oceanien, Indonesien och Sydamerika men även delar av Nordamerika och mer avlägsna områden över Asien och Afrika.

El Niño ger också den globala medeltemperaturen en skjuts uppåt. Motsatsförhållandet La Niña har en kylande effekt på jordens klimat.

Tidigare under 2023 avslutades en flera år lång episod av La Niña. I början av juni meddelade den amerikanska myndigheten NOAA att El Niño officiellt gjort entré i Stilla havet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.